Facebook gebruikt als bewijs voor examenfraude door 2 studentes KHBO

Redactie KW

Twee West-Vlaamse studentes verpleegkunde die op facebook opschepten over het feit dat ze gespiekt hadden tijdens een examen, hebben van de KHBO (Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende) een 0 gekregen voor 6 vakken.

Volgens de Raad voor examenbetwistingen van het departement Onderwijs kan dat Facebookverkeer wel degelijk aanvaard worden als bewijsmateriaal voor fraude.

Tijdens de examens zelf hadden de toezichters al vermoedens van fraude. De twee tweedejaars gedroegen zich vreemd, praatten met elkaar en hielden de leerkrachten voortdurend in het oog. Maar de toezichters vonden geen bewijzen van gesjoemel. Toen de twee studentes na de examens het op facebook uitgebreid over de fraude hadden, werden ze verklikt door een medestudent. De school besliste daarop om de twee een 0 te geven voor zes vakken wegens fraude op een schriftelijk examen.

De voorzitter van de Raad voor examenbetwistingen oordeelt nu dat de hogeschool de gesprekken via Facebook als geldig bewijs voor fraude mag gebruiken, gezien het gedeeltelijk publieke karakter van het communicatiemedium.

De school wil geen commentaar kwijt. Volgens één van de betrokken studentes werden ze gedwongen om een papier te ondertekenen waarin ze hun gesjoemel toegaven. Daarin stond ook dat ze voor 3 vakken 0 zouden krijgen. Uiteindelijk zijn het er 6 geworden.

Meer over dit onderwerp? Klik op VIDEO

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.