Experiment in Kortrijk: parking betalen door enkel je gsm te tonen

Redactie KW

Parko, het parkeerbedrijf van de stad Kortrijk, test een nieuw systeem om te parkeren met de gsm. Automobilisten hoeven daarbij enkel hun gsm te tonen bij het in- en uitrijden van de parking. Het nieuwe systeem draait momenteel proef in de parking onder het Schouwburgplein. Het gaat om een primeur voor ons land.

Je parkeerplaats betalen met een sms bestaat al langer maar het Kortrijkse parkeerbedrijf Parko test in de ondergrondse parking aan het Schouwburgplein een nog modernere variant. Straks zullen automobilisten hier in en uit kunnen rijden door simpelweg hun gsm boven te halen aan een speciaal laserbakje. Het principe is vergelijkbaar met bluetooth. Schepen Guy Leleu: “Het is de bedoeling nog vlotter te parkeren. Het GSM-parkeren kennen we maar hier rijd je vlot binnen door je gsm te tonen. Bij het naar buiten rijden wordt automatisch gefactureerd.”

Ook met oude toestellen

Het nieuwe systeem is een pilootproject voor ons land en gebeurt in samenwerking met Belgacom. De stad Kortrijk betaalt 25 000 euro om alle ondergrondse parkings met de nieuwe betaalmethode uit te rusten. Niet alle gsm-toestellen zijn aangepast voor het nieuwe systeem. Maar geen nood. Ook automobilisten met een ouder model zullen gebruik kunnen maken van de technologie. Zij zullen alleen een kleine sticker met daarop een code op hun gsm moeten kleven.

(LD/BS)

Meer hierover in het journaal van WTV

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.