Europa stelt ondersteuningsmechanisme voor de Europese tuinbouwsector bij

Redactie KW

Vandaag heeft de Europese Commissie een nieuw voorstel op tafel gelegd ter ondersteuning van de door de EHEC-crisis getroffen tuinbouwbedrijven. De snelheid waarmee de commissie dit voorstel gedaan heeft toont volgens de boerenbond de ernst van deze crisis.

De basis van het commissievoorstel blijft het Vlaamse voorstel om op basis van het artikel 191 van de ‘Integrale GMO verordening’ steun te verlenen aan de tuinbouwbedrijven. Het aanvaarden van dit principe is volgens de boerenbond een bijzonder belangrijke stap aangezien dit betekent dat Europa zelf het volledige steunbedrag voor zijn rekening neemt.

Het bedrag van 150 miljoen euro dat gisteren voorgesteld werd is opgetrokken naar 210 miljoen euro. Maar de Vlaamse minister van landbouw, Kris Peeters heeft gevraagd dat dit budget voortdurend van zeer nabij opgevolgd wordt en zo snel mogelijk door de landbouwraad opnieuw geëvalueerd zou worden. Dit in functie van de evolutie van de omvang en de duur van de crisis.

De verhoging van het steunpercentage van 30 % naar 50 % is een positieve evolutie evenals het feit dat er nu ook voor meer producten steun kan gevraagd worden. Naast sla, komkommer en tomaten worden nu ook paprika en gourgetten aan de lijst toegevoegd.

(LD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.