EU neemt vismijn in de tang

Redactie KW

De Europese Commissie eist dat de vismijn van Oostende alle onrechtmatige subsidies terugbetaalt. De privatisering van de vismijn betekent immers niet dat het probleem van die oude ‘illegale’ staatssteun verdwenen is, zo staat in een negatieve beslissing die de EU-Commissie vandaag/dinsdag zou goedkeuren, schrijft de krant De Tijd.

De Europese beslissing is een uitloper van een klacht van concurrent Zeebrugge in 2006. Ironisch genoeg praten beide Vlaamse vismijnen intussen over een fusie. De vismijn van Zeebrugge, die in privéhanden is, onderhandelt daarover met het Vlaams Gewest.

Onterechte steun binnen vier maanden terug
De EU-Commissie eist dat de onterechte steun binnen de vier maanden is teruggevorderd. Maar eigenlijk weet de Commissie niet om hoeveel subsidies het precies gaat. Daarom eist ze binnen de twee maanden een overzicht van het terug te vorderen bedrag, met rente, en van alle maatregelen die werden genomen om aan de beslissing te voldoen.

Erfpachtregeling ‘niet verenigbaar met interne markt’

De onterechte bedragen waarvan de Commissie wel weet heeft, zijn het startkapitaal voor de Exploitatie Vismijn Oostende (EVO) van bijna 4 miljoen euro en voor het autonoom gemeentebedrijf AVGO voor 6,2 miljoen euro. Beide bedrijven kregen ook gratis garanties voor leningen. Voor de exploitatiemaatschappij EVO gaat dat over ongeveer 4,3 miljoen euro. Europa valt ook over het gratis gebruik van gebouwen en gronden van de vismijn door de exploitatiemaatschappij én het autonome gemeentebedrijf. De gronden zijn eigendom van het Vlaams Gewest. Ook de erfpachtregeling die Pakhuizen in 1989 sloot met de stad Oostende, is voor de EU-Commissie ‘niet verenigbaar met de interne markt’.

(Belga)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht) van 30 april 2010

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.