Etienne Goethals voorgedragen als eerste voorzitter Hof van Cassatie

Redactie KW

Etienne Goethals, afdelingsvoorzitter bij het Hof van Cassatie, wordt voorgedragen als eerste voorzitter van het Hof van Cassatie. Dat heeft de Hoge Raad voor de Justitie beslist. Goethals wordt dus wellicht de hoogste magistraat van het land.

De 66-jarige Etienne Goethals komt uit de streek van Kortrijk en studeerde rechten aan de KU Leuven. Na een korte carrière aan de balie stapte hij over naar de magistratuur. Hij ging aan de slag bij het parket van Brugge, later bij het parket-generaal in Gent en het Gentse hof van beroep, en werd twintig jaar geleden benoemd als raadsheer bij Hof van Cassatie. Hij kwam recent nog in de aandacht als cassatierechter in de zaak tegen Els Clottemans, die veroordeeld werd voor de parachutemoord.

Opvolger Ghislain Londers

Goethals volgt Ghislain Londers op, die in september vorig jaar aan toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck vroeg een einde te maken aan zijn mandaat wegens privéomstandigheden. De minister van Justitie heeft een termijn van zestig dagen om Goethals formeel te benoemen. De voordracht kan ook geweigerd worden, waarna het dossier terugkeert naar de benoemingscommissie. Aangezien Goethals de enige kandidaat voor de functie was, kan de benoemingsprocedure snel van start gaan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.