Eric Dejaeger zegt ‘bye’ tegen zijn overste en spreekt zo voor het eerst tijdens proces

Redactie KW

De hoogbejaarde rooms-katholieke priester getuigde vrijdag in het gerechtshof van Nunavut, in het proces tegen zijn voormalige collega Eric Dejaeger.

Dejaeger wordt beschuldigd van misbruik van tientallen Inuit-kinderen in de kleine gemeenschap van Igloolik tussen 1978 en 1982. Voor het eerst heeft Dejaeger een woord gezegd tijdens een zitting. “Bye”, zei hij tegen zijn overste na diens getuigenis. Pater Robert Lechat stond van 1972 tot 1986 aan het hoofd van de Sint-Stefaansparochie in Igloolik. Pater Lechat is intussen 93 jaar oud, loopt met een stok en moest door het personeel van het gerechtshof ondersteund worden.

Dejaeger geamuseerd

Het gerechtshof zag een tikkeltje van menselijke reactie bij de nu 66-jarige Dejaeger, toen hij een beetje leek te lachen terwijl zijn vroegere overste vertelde over de feestjes in de missiepost waarbij igunaq (vlees van walrussen of zeehonden) werd opgediend. De beschuldigde lachte ook in zichzelf, toen Lechat vertelde over de geïmproviseerde toiletten boven in het missiehuis die niet op een riolering waren aangesloten. De voorbije drie weken had Dejaeger met een maskerachtige pokerface voor zich uitgestaard, toen meer dan 20 getuigen in de gerechtszaal hun verklaringen kwamen afleggen. De getuigen vertelden hoe ze door de man werden verkracht, soms op een beestachtige manier, en te horen kregen dat ze moesten zwijgen, of ze zouden branden in de hel.

“Zeer verbaasd toen ik hoorde wat er was gebeurd”

Lechat zei dat hij vaak weg was naar andere parochies in het poolgebied, en dat er veel kinderen in het dorp achterbleven zonder dat hun ouders aanwezig waren. Lechat vertelde dat er bij hem pas alarmlichten gingen branden, toen hij hoorde over het kindermisbruik van Dejaeger in een andere gemeenschap in het poolgebied, in Baker Lake. “Ik was zeer verbaasd toen ik hoorde wat er in Baker Lake was gebeurd”, zei Lechat.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.