Emile Samyn, laatste Izegemse overlevende concentratiekampen overleden

Redactie KW

In de tijdspanne van amper één uur zijn op donderdag 26 november in Izegem twee oud-strijders van de Tweede Wereldoorlog van ons heengegaan. Na Jean-Pierre van den Bogaerde kwam het nieuws van het overlijden van Emile ‘Mielke’ Samyn uit de Slagmeersenstraat 72.

De rode draad door het leven van Mielke was ongetwijfeld de doorstane beproevingen van de Tweede Wereldoorlog.
Hij werd om 3 uur in de nacht van 18 januari 1944 opgepakt door de Duitse bezetter en overgebracht naar de gevangenis van Kortrijk Daarna kwam hij achtereenvolgens in de cel in Brugge, Sint-Gillis (Brussel) en het Duitse Gross-Strehlitz terecht.

Daar werd hij aangeduid om als politiek gevangene naar de uitroeiingskampen Nacht Und Nebel te worden gedeporteerd.

Die vrees bleek ongegrond maar Mielke overleefde wel drie concentratiekampen, dat van Gross-Rosen, Dora en Nordhausen. In dat laatste had Mielke geluk dat het op een dag fel sneeuwde. Hij moest die ruimen en zag zijn kans schoon om te ontsnappen en kon zo bevrijd worden op 8 april 1945. Na 15 maanden oorlogsellende kwam Mielke terug in Izegem op 5 mei van dat jaar.

Na de oorlog zette hij zich in voor zijn lotgenoten en werd voorzitter van de Izegemse afdeling van de nationale confederatie van politieke gevangen en ook van het nationaal verbond der invalide soldaten. (LDB)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Izegem) van 4 december 2009.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.