Einde van ellende door werken lijkt in zicht

Redactie KW

In de Markstraat in Izegem hebben drie winkels recent de deuren geopend en daarmee lijkt het einde in zicht van de vele werken die de handelaars al heel wat ellende bezorgden. Het stadsbestuur heeft de leefbaarheid van het handelscentrum vooropgesteld en straks krijgt ook de Markt een frisse look waardoor de stad aantrekkelijker moet worden. De handelaars zelf merken wel nog geen echte grote kentering. Intussen zijn ook de werken voor een nieuw winkelcentrum aan de rand gestart, maar echt wakker liggen ze daar in het centrum niet van.

Drie winkels hebben sinds kort een vestiging in de Markstraat in Izegem, straks komen er nog twee bij. En dit bouwproject kan ook nog een aantal winkels huisvesten. Blijkbaar is de centrale winkelstraat opnieuw in trek.

“Dat is een mengeling van acties. De belangrijkste is dat er groter gebouwd kan worden en dat er een handelspandenfonds is zodat er financiële ondersteuning is. En dan zijn er natuurlijk ook de inspanningen om de straat netjes te houden,” zegt schepen Joris Claeys van Izegem.

In het verleden kregen de handelaars heel wat te verduren. De modder en werfwagens bijvoorbeeld bij de heraanleg van de Roeselarestraat en de Gentsestraat. Maar ook nu zijn dus nog werken aan de gang in de straat zelf. De handelaars zijn dan ook nog voorzichtig.

” Ik hoop dat het zal verbeteren, maar momenteel is dat nog niet echt zo. Maar laten we hopen voor de toekomst eens er nog wat winkels bij zijn en de straat nog wat meer de moeite waard is.”

De nieuwkomers zijn dan wel tevreden over de verkoop, ze moeten er toch wat hinder bijnemen.

” We hebben toch problemen gehad bij d eleveringen. We moesten helemaal via de achterkant gaan. Ik hoop dat het snel verbeterd.”

De winkelende Izegemnaar is positiever

“Er zijn toch al nieuwe winkels en als die andere gebouwen klaar zijn dan zal het echt goed zijn.”

En wellicht zal de heraanleg van de markt die in september volgend jaar start en een klein jaar zal duren ook een verbetering zijn. Intussen zijn ook de werken gestart op de site van de voormalige meubelfabriek Aurora aan de rand van de stad. In augustus volgend jaar opent hier een winkelcentrum met meer dan 20 ketens.

“De keuze die wij gemaakt hebben om ook wat grotere winkels in het centrum toe te laten was daarin een goeie keuze,” zegt Joris Claeys. “Voor zij die eigenlijk iets te klein zijn voor het Frunpark, ligt de toekomst hier.”

Wel wil het stadsbestuur werk maken van een parkeerrouteplan, want de parkings van het stadscentrum zijn te weinig gekend.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.