Eerste windmolen opgestart op bedrijventerrein Evolis

Redactie KW

Op het hoogwaardige bedrijventerrein Evolis, langs de E17 in Kortrijk, is zaterdagvoormiddag de eerste van vier windmolens opgestart. Het is de bedoeling dat de andere windturbines binnen enkele weken volledig operationeel zijn, na een testperiode. Daarna worden op het 42 hectare groot terrein de eerste innovatieve bedrijven verwelkomd.

De vier windmolens op het bedrijventerrein langs de E17 vormen echte “landmarks”, bakens, in het Kortrijkse landschap. Eén ervan staat op het grondgebied van Harelbeke en is daardoor gekoppeld aan netwerkbeheerder Infrax. De drie overige windturbines staan op Kortrijks grondgebied, waar netwerkbeheerder Eandis actief is. De turbines zijn, wieken inbegrepen, net geen 150 meter hoog en zijn daarmee de grootste die in Vlaanderen door energiebedrijf Electrawinds worden gebouwd. Eén turbine kost ruim 13,5 miljoen euro en produceert jaarlijks voldoende stroom om in de behoefte van 5.900 gezinnen te voorzien.

Op de site van Evolis werd ook de coöperatieve vennootschap Groenkracht voorgesteld. Die investeert in windturbineparken, zonne-energieprojecten en biomassacentrales. Ze groepeert op dit moment ruim 550 leden. Het gaat veelal om kleine aandeelhouders die zo willen bijdragen tot de productie van groene stroom.

Eén aandeel van Groenkracht kost 125 euro. Elke aandeelhouder krijgt één stem in de algemene vergadering, onafhankelijk van het aantal aandelen dat hij bezit. Groenkracht gebruikt de opbrengst van de aandelen om een deel van de torenhoge leningen voor de aankoop van een windturbine of de installatie van een biomassacentrale af te lossen. De verwachte opbrengst voor de aandeelhouder bedraagt bruto zes procent. Omdat Groenkracht een erkende coöperatie is, zijn de opbrengsten tot 170 euro belastingvrij voor de aandeelhouders. (Belga/foto HOL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.