Eerste vergunde windmolen van de provincie staat in de Oude Zilverbergstraat

Redactie KW

Een stevige bries hielp maandag Koen en Annick Lesage om hun windmolen rechtop te trekken. Met dit eerste vergunde exemplaar in Roeselare, het tweede nog maar in België, zijn de Lesages wat elektriciteit betreft voortaan volledig onafhankelijk. “Je moet zot zijn om hieraan te beginnen, maar iemand moet de eerste zijn.”

Koen Lesage en Annick Willemans en hun drie kinderen Robin, Tim en Hannah zijn ‘groene jongens’. Annick was tot voor kort landelijk partijsecretaris van Groen! Koen, risk manager voor de Bank van de Post, zorgt voor de groene touch aan de woning in de Oude Zilverbergstraat. Daar kwam maandag een windmolen de batterij zonnepanelen versterken. Meteen zorgt het gezin Lesage voor een primeur: hun molen is de eerste officieel vergunde windturbine in Roeselare en in West-Vlaanderen en de tweede van het land.

Eerst negatief nieuws

„We kregen in het begin vooral negatief nieuws. Collega-gezinnen kregen geen bouwvergunning. Ook burgemeester Luc Martens verklaarde dat het college weigerachtig zou staan tegenover particuliere turbines op Roeselaars grondgebied. De verrassing was dus groot toen de bouwvergunning in september van vorig jaar plots rond was. Het was nog even afrekenen met de dienst stedenbouw, die net voor het verstrijken van de schorsingstermijn ontdekte dat we geen geluidsattest konden voorleggen, voor het verhaal helemaal in orde was. We konden onze molen bestellen.”

(BC)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Roeselare) van vrijdag 16 april 2010

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.