Eerste elektronische vreemdelingenkaart uitgereikt

Redactie KW

Svitlana Lammersma heeft onlangs haar elektronische vreemdelingenkaart (eVK) in het gemeentehuis van Avelgem in ontvangst genomen. Daarmee is de eerste elektronische kaart voor vreemdelingen in Avelgem uitgereikt. Die vervangt sinds kort het papieren verblijfsdocument.

Op dinsdag 30 september overhandigde de dienst burgerzaken in het gemeentehuis van Avelgem de eerste elektronische kaart voor vreemdelingen aan Svitlana Lammersma. Daarmee is het precedent geschept voor andere vreemdelingen die een dergelijke identiteitskaart willen bekomen. Niet-Belgen die legaal in ons land verblijven kunnen sinds mei 2008 een eVK bekomen. In Avelgem wonen een honderdtal vreemdelingen.

Slechts enkelen hebben dergelijke aanvraag al ingediend. Svitlana Lammersma is dan ook de eerste met een elektronische vreemdelingenkaart in Avelgem. Lammersma is van Oekraïnse afkomst en woont sinds augustus 2008 in de gemeente.

Op het gemeentehuis spreken de administratieve medewerkers van de dienst Burgerzaken vol lof over deze dienstverlening naar de burger toe. Ze vinden het een positief signaal naar anderen toe dat legale inwoners van Avelgem over een identiteitskaart beschikken en genieten van de daarbij behorende faciliteiten.

„Deze mensen zijn perfect geïntegreerd zonder dat ze per se de Belgische nationaliteit hoeven aan te nemen”, klinkt het bij de dienst burgerzaken. Momenteel is de dienst volop bezig met het versturen van informatiebrieven naar andere vreemdelingen. Een dergelijke aanvraag kan pas sinds 11 september 2008 in Avelgem.

Een eVK aanvragen kan tijdens de openingsuren van het gemeentehuis, elke werkdag van 9 tot 12 uur en op dinsdag van 16 tot 19 uur. De elektronische kaart voor vreemdelingen kost 10 euro. (FVA)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Kortrijks Handelsblad) van 10 oktober 2008.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.