Eerste concrete plannen voor herdenking WO I in Diksmuide voorgesteld

Redactie KW

In Diksmuide nemen een aantal plannen voor investeringen in het kader van de herdenking van 100 jaar WO I concrete vormen aan. Zo is er het project Vredespark Praetbos bij de Duitse begraafplaats in Vladslo. Ook zal een pad diverse WO I-sites tussen de Frontzate en de IJzerdijk in Kaaskerke verbinden.

In het project Vredespark Praetbos in Vladslo wordt ter hoogte van de Duitse Begraafplaats het storende wegverkeer aangepakt. Er komt een infokiosk en er wordt gezorgd voor meer parkeermogelijkheden en een dubbelrichtingsfietspad. In de buurt komen rust- en bezinningspunten en worden monumenten in de omgeving met elkaar gelinkt. Burgemeester Lies Laridon en schepen Karline Ramboer lichtten ook al even het project ‘Achter den IJzer’ toe. Een pad zal de WO I-sites tussen de Frontzate en de IJzerdijk in Kaaskerke met elkaar verbinden.

Ook wordt er werk gemaakt van een activiteitenprogramma. Van 23 tot 26 oktober 2014 worden er in het Vredespark Praetbos in Vladslo theaterwandeltochten gehouden rond de figuur van Peter Kollwitz. ‘Ontmoetingen in de Tuin van de Eeuwigheid’ brengt het verhaal van 5 bekende soldaten uit WO I die elkaar jaarlijks opzoeken. De evocaties zijn een samenwerking tussen de stad Diksmuide en auteur, theatermaker en regisseur Kathelijn Vervarcke. Naast de officiële ingebruiknames van het vernieuwde Museum aan de IJzer, de nieuwe Dienst voor Toerisme van Diksmuide en WO I-autoroutes van Westtoer staan er nog tal van partnerevenementen en op het programma.

Andere WO I-investeringen in Diksmuide zijn o.a. aanpassingen aan de Dodengang en het ‘Museum aan de IJzer’ in de IJzertoren.

(TVDA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.