Een van werelds grootste gastankers in Zeebrugge

Redactie KW

Aan de LNG-terminal van gasverdeler Fluxys in Zeebrugge ligt momenteel één van de grootste gastankers ter wereld aangemeerd. De nagelnieuwe Al Kharzaai is met zijn 315 meter het grootste methaanschip dat ooit de haven van Zeebrugge binnenvoer. De oceaanreus vaart vanavond al leeg terug naar Qatar in het Midden-Oosten

Het duurt zo’n 18 uren om al het vloeibaar gas van -160 graden celcius uit het ruim van het schip te tanken. Het gaat dan ook om 215.000 kubieke meter gas dat in de Zeebrugse terminal wordt verwerkt tot bruikbaar aardgas. Zeebrugge en aardgas gaan al meer dan 20 jaar perfect samen en daarom is ook de Zeebrugse havenbaas Joachim Coens uitgenodigd aan boord.

De Al Kharzaai vaart sinds februari van dit jaar en behoort tot de allernieuwste generatie methaanschepen. Ze is dertig meter langer dan het vorige recordschip van een jaar geleden.

Aan boord van het schip werken 30 bemanningsleden. Het is een erg internationaal gezelschap van ervaren zeelui. De Kroatische kapitein vaart onder Bahameese vlag. Het was zijn eerste bezoek aan Zeebrugge. Het traject van Zeebrugge naar Qatar kost de oceaanreus zo’n 12 dagen op zee.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.