Eén van drie ontsnapte gevangenen opgepakt

Redactie KW

Een van de drie gangsters die twee weken terug ontsnapte uit de gevangenis in Brugge is opgepakt in het Brusselse. Dat meldde de VRT-nieuwsredactie maandag.

De opgepakte gangster is Abdelhaq Melloul Khayari. Hij wordt maandag naar de gevangenis van Brugge gebracht en voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Het parket van Brugge wou over de omstandigheden waarin hij werd opgepakt niets kwijt. Volgens de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad op hun website werden nog twee anderen gearresteerd, waaronder zijn broer Redouan, die hem hielp onderduiken in Sint-Jans-Molenbeek. De kranten vernamen uit gerechtelijke bron dat Melloul zaterdag een eerste keer zou gesignaleerd zijn toen hij in Frankrijk op de trein gecontroleerd werd door de douane.

Melloul ontsnapte op donderdag 23 juli uit de gevangenis van Brugge, samen met twee andere gedetineerden: Mohamed Johri en Ashraf Sekkaki. Ze maakten gebruik van een helikopter. Twee medeplichtigen waren betrokken bij de ontsnapping: een zekere Lesley D, de vriendin van Johri, en Lahoucine El Haddouchi. Die laatste werd opgepakt in de gevangenis van Brugge, nadat hij niet mee aan boord kon van de helikopter.

Kranten berichtten afgelopen week nog dat het gerecht meende dat Sekkaki en Melloul vier gewapende overvallen pleegden op kleine
bankkantoren die vorige week plaatsvonden in Antwerpen en de Kempen. Bij een van die overvallen op een Argentakantoor zouden de twee gefilmd zijn door de bewakingscamera’s.

Volgens verschillende media maandag was Melloul in het bezit van een grote som geld toen speciale eenheden van de politie hem oppakten. Mogelijk was het geld van de bewuste overvallen.

Melloul staat bekend als de luitenant van Hassan Maâche, de baas van de beruchte bende-Maâche. Hij was al een keer ontsnapt uit de gevangenis van Verviers, na een persoonsverwisseling met zijn broer. Hij werd opgepakt en kwam in 2005 weer vrij. Melloul kwam terecht in de gevangenis van Brugge nadat hij in 2008 werd opgepakt na een achtervolging op de Brusselse ring. Daarbij beschoot hij een politiehelikopter. Samen met een kompaan had hij een bank in Ronse overvallen. Begin dit jaar veroordeelde de correctionele rechtbank van Oudenaarde hem tot 8 jaar voor 4
overvallen. (Bron: Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.