Eén jaar na Vangheluwe: hoofd seminarie Vanhoutte blikt terug

Redactie KW

Zaterdag is het precies een jaar geleden dat bisschop Roger Vangheluwe een bom heeft doen barsten. Het nieuws over het seksueel misbruik van z’n neef zorgde voor verbijstering, ontgoocheling en woede. Niet in het minst in z’n directe werkomgeving. De president van het Seminarie in Brugge, Koen Vanhoutte, heeft na het ontslag van de bisschop een paar maanden z’n taken overgenomen. Hij heeft er het moeilijkste jaar in z’n 25-jarig priesterschap opzitten. Een terugblik op die 23ste april vorig jaar.

Koen Vanhoutte had nooit kunnen vermoeden dat het probleem zo groot was in de kerk. “Ik was zeker geschrokken van wat er allemaal is gebeurd. Dat was zeker teleurstellend,” zegt hij.

Hij maakte zich ook zorgen om z’n seminaristen, ze zijn met zeven in Brugge. Hoe zouden zij alles verwerken? Er is veel over gepraat, uiteindelijk is niemand om die reden afgehaakt. Maar er is in de opleiding nu wel meer aandacht voor seksueel misbruik.

Meer openheid

“De seminaristen kunnen altijd bij een externe psycholoog terecht als ze over seksualiteit willen praten. Er is een grotere openheid. En dan is er nog een soort gedragscode voor de priesters-in-opleiding, over wat kan en niet kan met jongeren in de parochies en jeugdbewegingen. Priesters zijn best niet te lang alleen met kinderen in een aparte kamer, of in doucheruimtes en zo. Ze nemen best wat afstand. Het zijn dingen die eigenlijk evident zijn, maar die we toch even willen aanscherpen.”

(EV/JV)

Meer in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.