“Een Anschluss bij Brugge is onbespreekbaar.” (Henri Cuypers)

Redactie KW

„Een Anschluss van Zuienkerke bij Brugge is onbespreekbaar”, reageert burgemeester Henri Cuypers op het voorstel van Vlaams volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem om het polderdorp in te lijven bij de Breydelstad. Aanleiding is het feit dat Zuienkerke 456.000 euro aan achterstallige brandweerkosten niet kan ophoesten.

Vlaams volksvertegenwoordiger en Brugs schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) lanceerde deze week een opmerkelijk voorstel om de financiële noden van Zuienkerke te lenigen.

„Ondanks de samenwerking met andere gemeentes inzake brandweer en politie moet Zuienkerke ridicule bedragen ophoesten. De huidige samenwerking verloopt onevenredig. We moeten ons de vraag stellen of we op termijn niet tot nauwere samenwerking kunnen komen.”

„Een huwelijk tussen Zuienkerke en Brugge kan een win-win situatie zijn. Zuienkerke kan perfect zijn prachtige eigenheid behouden en tevens meegenieten van de voordelen die de stad Brugge kan bieden. Net zoals Lissewege een Brugse deelgemeente met 2.500 inwoners is.”

Hoe reageert Henri Cuypers op dit voorstel? Hij is resoluut: „Een Anschluss bij Brugge is onbespreekbaar! Wil men hierover een volksraadpleging organiseren, zoals in Antwerpen? Ik ben er gerust in. De 2.800 inwoners van Zuienkerke zijn tevreden om in een onafhankelijke gemeente te wonen.”

„Zij zien het niet zitten om een deelgemeente van Brugge te worden. Kijk eens naar Dudzele: die deelgemeente kampt met slechte wegen en wordt stiefmoederlijk behandeld. In Brugge gaat het merendeel van het belastinggeld naar de historische binnenstad en naar het toerisme.” (Stefan Vankerkhoven)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 23 oktober 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier