Zwemmen kan enkel na reservatie, Lago moet capaciteit bijna halveren

Aanschuiven aan de glijbanen moet op anderhalve meter van elkaar. Maar eens je aan het glijden bent, hoef je daar uiteraard niet meer aan te denken! © Beeld Lago
Olaf Verhaeghe

Goed nieuws voor de waterratten. Vanaf woensdag 1 juli mogen zwembaden weer open. Ook Elewin Werbrouck, centrummanager van Lago Kortrijk en Zwevegem kijkt maar wat uit naar de heropening. Wel gelden een resem voorzorgsmaatregelen en zal een spontaan zwemuitje nog even moeten wachten.

“Enorm blij, hier hebben we lang naar uitgekeken.” Lago-manager Elewin Werbrouck van de Kortrijkse en Zwevegemse zwembaden klinkt opgelucht na de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad woensdagmiddag. “We zijn er alleszins helemaal klaar voor, vanaf 1 juli kan iedereen met een gerust hart komen zwemmen.”

Wel moeten er een aantal veiligheidsmaatregelen in acht genomen worden. Daarvoor werd in samenspraak met de overheid en de experten een uitgebreid protocol uitgewerkt. “Wij werken uitsluitend met online ticketing: wie wil komen zwemmen, zal minstens een dag op voorhand moeten reserveren”, aldus Elewin. “We kunnen niet toelaten dat mensen spontaan aan de kassa opduiken omdat we altijd overzicht moeten bewaren. Per tien vierkante meter mag één zwemmer binnen. Normaal hebben we pieken en dalen qua bezoekersaantallen, die moeten we nu zoveel mogelijk uitsluiten.” Via de webshop van Lago zal je blokken van een halfuur kunnen reserveren, met een maximum van vier uur per dag.

Elewin Werbrouck, centrummanager van Lago-zwembaden Kortrijk en Zwevegem.
Elewin Werbrouck, centrummanager van Lago-zwembaden Kortrijk en Zwevegem.© KDS

Om het hele zwembad spik en span te houden, schakelt Lago extra poetspersoneel in. De kleedkamers, een van de zones die als risicovol werden bestempeld, zullen continue gepoetst en ontsmet worden. “Met een specifieke focus op de zogenaamde touchpoints, zoals klinken, slotjes en deuren”, aldus Elewin nog. “Met de hele Lago-groep hebben we meer dan 269.000 euro uitgegeven aan ontsmettingsmiddelen en dispensers. We beseffen dat het uiterst veilig moet verlopen en laten niets aan het toeval over.”

Aanschuiven voor de beroemde Kortrijkse glijbanen zal volgens strikte afstandsregels moeten gebeuren, de sauna’s zullen maximaal zes personen tegelijk mogen ontvangen en als bepaalde baden te vol dreigen te raken, zullen redders kunnen ingrijpen. “Onze capaciteit wordt door alle maatregelen bijna gehalveerd. Ik schat dat we in Kortrijk zo’n 600 mensen kunnen ontvangen, in ‘normale’ omstandigheden komen op piekmomenten vlot boven 1.000 bezoekers uit. Als ook de zwemmers hun steentje bijdragen, ben ik zeker dat we een mooie Lago-zomer krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier