Zultse horeca maakt zich zorgen over voorwaarden voor heropening: “Terras is te klein”

Christophe Demoor hoopt snel weer klanten te mogen ontvangen. © MVW
Redactie KW

Zultse caféhouders wachten in spanning af onder welke voorwaarden zij binnenkort opnieuw hun deuren mogen openen. Het lijkt erop dat de beschikbare oppervlakte van de zaak en het terras van cruciaal belang zal zijn. Café De Vlasschuur in Zulte beschikt over 1.600 m², café Den Afzakker in Olsene bevindt zich aan het andere uiteinde van het spectrum met 140 m².

Café De Vlasschuur in de Olsenestraat in Zulte wordt uitgebaat door Jeroen Desmet (36) en Fien Depraeter (30). “Volgens de geruchten zouden we op 8 juni opnieuw open mogen, maar officieel weten we nog niets. Ik hoop dat ze snel beslissen want op 3 juni pas beslissen dat we vijf dagen later opnieuw open mogen, is veel te laat. Nu zou het nog nipt lukken om alles in orde te brengen, maar er zou alsnog veel moeten gebeuren. Sinds het begin van de lockdown zijn veel dranken terug naar de brouwer gegaan of vervallen. De brouwer was immers net langsgeweest de dag voor de lockdown inging. Gelukkig proberen de brouwerijen hier en daar wel een geste te doen.”

Als we maar 30 man mogen binnenlaten, open ik zelfs liever niet – Jeroen Desmet

De Vlasschuur beschikt over een oppervlakte van 800 m² binnen en nog eens zoveel buiten wat betreft terras en privéparking. “Voor ons is het dus eenvoudig om alles wat verder uit elkaar te zetten binnen. Bovendien kunnen we heel de parking gebruiken als terras. Hier staan ook veel snooker- en pooltafels, dat zorgt sowieso voor afstand. Ik hoop vooral dat de overheid geen vast maximaal aantal bezoekers oplegt. Een beperkt aantal klanten per vierkante meter zou voor ons ideaal zijn, maar als we bijvoorbeeld maar 30 man mogen binnenlaten dan open ik liever niet. Dat is gewoon de moeite niet. Door onze oppervlakte ben ik ook niet bang dat mensen zich niet aan de regels zullen houden. Ik denk dat iedereen zich intussen bewust genoeg is van de ernst van de situatie.”

Bij de Vlasschuur zijn er mogelijkheden voor een ruim terras.
Bij de Vlasschuur zijn er mogelijkheden voor een ruim terras.© MVW

Den Afzakker

Christophe Demoor (47) van café Den Afzakker heeft de zaak nog maar recent overgenomen. “Op 11 januari was mijn opening en op 13 maart mocht ik alweer sluiten. Het begon net goed op gang te komen. Olsene leeft wat minder dan Zulte of Machelen, waar ik vandaan kom, maar ik wil Olsene echt opnieuw iets geven om naartoe te gaan. Intussen heb ik veel tijd en geld gestoken in de verbouwingen aan het café, ik doe alles zelf.”

Christophe is architect van opleiding maar heeft altijd cafés uitgebaat. “Ik heb mijn studies betaald door in de horeca te werken en ik ben erin blijven hangen”, vertelt Christophe. “Nu mis ik het sociaal contact het meest. En ik hoop in de eerste plaats dat ze de cafésport weer zullen toelaten. Hier spelen zeven ploegen biljart, goed voor zo’n 50 leden. Ik had ook net een derde biljarttafel bijgezet, veel plaats is er dus niet. Ik heb 140 m² beschikbaar: stel dat we één persoon per 10 m² mogen binnenlaten, dan is dat slechts veertien man. Dan is het voor mij de moeite niet om te heropenen. Normaal zie ik in een ganse dag gemiddeld 70 klanten.”

Afhankelijk van weer

“Daarom heb ik al aan de gemeente gevraagd of ik het voetpad en de parkeerstrook voor het café mag gebruiken als terras. Dat is nog steeds maar 2,5 meter breed maar over de lengte van het café zou ik toch een twintigtal kleine tafeltjes kunnen bijzetten. Qua terras heb ik anders enkel een klein koertje achteraan. Maar zelfs als ik extra ruimte krijg buiten, ben ik nog steeds volledig afhankelijk van het weer. Ik zie het ook niet echt zitten om volk buiten te moeten houden. Als ik aan mijn limiet van toegelaten klanten zit en ik stuur mensen weg, dan gaan die ergers anders waar ze wel binnen mogen en zie ik ze nooit meer terug. Ik denk dat veel zaken nog dicht zullen blijven als ze door de maatregelen hun omzet niet kunnen halen.”

(JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier