Zorgrobot Zora verkocht aan Japanse mastodont

QBMT verwerft internationale bekendheid door zijn toepassingen in robotica. © MF
Redactie KW

QBMT, bekend van robot Zora, heeft in Japan een groot contract gesloten om de software van de robots te leveren.

QBMT, de zaak van founding fathers Fabrice Goffin en Tommy De Blieck, verwerft internationale bekendheid dankzij de humanoïde robot Zora. Het voorbije anderhalf jaar zette QBMT meer dan 150 van deze machines in bij rusthuizen, ziekenhuizen en scholen voor leerlingen met autisme. Ook in hotel Mariott in Gent kan je de robots terugvinden waar ze assisteren in repetitieve taken.

Grootste afzetmarkt

“Voor de zomer kwam er interesse vanuit het Japanse Dai Nippon Printing dat in 2014 zijn eigen robotica-afdeling oprichtte. Daarbij ontstond de interesse om de Zora-software met de eigen robots te gaan gebruiken”, weet Fabrice. De deal zou voor QBMT een omzetgroei van 3.000.000 euro tegen 2016 betekenen. Dat maakt van Japan meteen een van de grootste afzetmarkten voor het bedrijf.

“Onze sterkte ligt momenteel vooral in de software die robots aanstuurt in allerhande taken. Onlangs waren onze partners uit Japan te gast in Oostende. De delegatie kwam voor de tweede keer langs. Dai Nippon Printing heeft 40.000 werknemers en draait een omzet van 14 miljard dollar.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier