Zondag is het grote LETS-dag in Grote Post

© Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Zondag 24 november is De Grote Post het decor van een heuse LETS-dag. LETS staat voor ‘Local Exchange and Trading System’. Ofwel ‘Leuk EigenTijds Samengewerkt’. Alles draait bij LETS rond onderling ruilen met het oog op duurzaamheid. Wij zochten drie fervente LETS’ers op. De LETS-dag start om 10 uur en duurt tot 18 uur.

Sabien Meeremans (57):”Ik leer anderen garnaalkroketten maken”

“Ik deel met plezier mijn manier om lekkere garnaalkroketten te bereiden”, zegt Sabien Meeremans, bestuurslid van LETS Vlaanderen en voorzitter van LETS Oostende. “Niet alleen goederen, maar ook talenten kan je met elkaar delen bij LETS.”

De specialiteit van Sabien zijn garnaalkroketten, een gerecht dat bij Oostende hoort. Haar talent deelt ze maar al te graag met andere fervente LETS’ers. “Garnalen uit onze eigen Noordzee passen perfect in het plaatje als het op duurzaamheid aankomt”, vertelt Sabien. “Daarmee promoten we onze eigen schippers en het is een op en top gezond product. Onze garnalen zijn ook tien keer beter dan die uit pakjes. Die worden meestal niet in onze eigen zee opgevist en volgepropt met bewaarmiddelen in fabrieken overal ter wereld om vervolgens weken later op ons bord te belanden.”

Pellen

Sabien begon 25 jaar geleden met het pellen van garnalen en sindsdien is ze gefascineerd door het product, mede door haar man. “Mijn man was militair, maar had een groep vrienden waarmee hij een achttal keer per jaar op zee ging vissen. Regelmatig viste hij ook op garnalen en als hij daarmee thuiskwam, ging ik die pellen”, glundert Sabien als ze terug denkt aan de tijd van toen. “Helaas is dat nu niet meer het geval. Mijn man overleed twee jaar geleden ten gevolge van kanker. Maar garnalen pellen doe ik nog steeds. Alleen ga ik die nu kopen aan de vistrap.”

Die garnalen worden dan verwerkt in lekkere garnaalkroketten. “Bij het maken van garnaalkroketten komt heel veel kijken. Mensen zien een garnaalkroket op hun bord, maar weten dikwijls niet wat eraan vooraf gaat. Eerst en vooral moeten de garnalen gevangen worden, daarna worden ze gekookt om vervolgens gepeld te worden. Dan moet er een bouillon getrokken worden waarna de kroketten gemaakt worden. En dan deel ik die graag volgens het LETS-principe.”

Stefaan Pennynck (56): “Mensen zouden meer met elkaar moeten ruilen”

Zondag is het grote LETS-dag in Grote Post
© Jeffrey Roos

Stefaan Pennynck is licentiaat in de politieke wetenschappen en een verwoed kunst- en erfgoedliefhebber. Sinds zijn jeugdjaren schrijft hij ook gedichten, maar pas sinds twee jaar is hij voltijds met poëzie bezig is. “Wat is er mooier dan boeken en kunst te delen?”, zegt hij.

“Ik had een kaderfunctie bij de VDAB en de tijd liet me niet toe meer met poëzie bezig te zijn. Het volwassen zijn in combinatie met het gezin en een voltijdse job vulde mijn dag. Maar sinds ik twee jaar geleden op pensioen ging, schrijf ik hele dagen. Ik publiceer nu vooral poëzie op sociale media”, vertelt Stefaan, die ook lid is van de Oostendse cultuurraad.

“Ik ben ondertussen al een tijdje lid van LETS. Het is eigenlijk een ruileconomie, en dat vertaalt zich dan weer in duurzaamheid. Die duurzaamheid is erg belangrijk in onze huidige maatschappij. Daarnaast is het voor velen ook economisch interessant. Via LETS kan je goedkoop aan materiaal raken. Dat gaat van kledij over boeken tot de garnaalkroketten van Sabien”, legt hij uit. “Het is erg belangrijk voor het klimaat dat kledij hergebruikt wordt. Mensen zouden veel meer met elkaar moeten ruilen in plaats van nieuwe kledij te kopen. Hetzelfde geldt voor boeken. Ik lees veel boeken, maar koop er zelden. De boekenruilhuisjes die overal in de stad hangen zijn een perfect voorbeeld van hoe het moet. Bij LETS doen wij in principe hetzelfde.”

Talenten van anderen

Ook kunst brengt volgens Stefaan iets bij tot het LETS-gebeuren. “Kunst brengt mensen samen. Denk maar aan ‘Buren bij de kunstenaars’. LETS gaat evenzeer over het talent van anderen ontdekken. Vorig jaar organiseerden we met een groep LETS’ers een tentoonstelling waarbij iedereen een aantal kunstwerken meebracht. Via LETS probeer ik mensen warm te maken voor literatuur en poëzie.”

Marina Uyttendaele (62): “Nieuwe dingen leren en ontdekken”

Zondag is het grote LETS-dag in Grote Post
© Jeffrey Roos

Marina Uyttendaele groeide op in het Brusselse en bleef daar wonen en werken tot ze zowat een jaar geleden aanspoelde in Oostende. Daar leerde ze LETS kennen. “Voor mij een goeie manier om sociaal contact te hebben met anderen en nieuwe dingen te leren”, zegt ze.

“In die nieuwe omgeving die ik niet kende zocht ik een netwerk van mensen om ideeën uit te wisselen, maar vooral ook om als alleenstaande sociaal contact te hebben. Al vrij snel kwam ik met LETS in contact. Ik had er in Brussel wel al van gehoord, want ook daar is een LETS-groep, maar ik was niet aangesloten”, vertelt Marina. “Ik heb me de keuze voor LETS nog geen moment beklaagd.”

“Toen ik in januari met LETS in Oostende in contact kwam, ontdekte ik een totaal nieuwe wereld. Als je iets nodig hebt, post je de vraag in de groep en iemand stelt het ter beschikking. Zo simpel kan het bij LETS zijn. Wil je bijvoorbeeld een kast in twee laten zagen en je hebt het materiaal niet, vraag er dan naar en je krijgt hulp. In plaats van zelf het materiaal te gaan kopen, wordt er geruild of uitgeleend. Duurzame oplossingen dus”, vindt Marina, die zelf glasjuwelen maakt.

Juwelen in glas

Op de LETS-dag geeft ze een workshop over haar hobby. “Het gaat om het maken van juwelen in glas, waarvan je dan bijvoorbeeld een hangertje kan maken. Ik draag er trouwens zelf ook eentje. Maar het kan ook een ring zijn. Het juweel zelf wordt gemaakt door het samensmelten van lagen glas. Voor het materiaal wordt een kleine vergoeding gevraagd, maar voor de tijd dat ik eraan werk, vraag ik niets. Het gaat erom dat mensen iets ontdekken wat ze nog nooit eerder hebben gedaan. En net daar staat LETS voor: nieuwe dingen leren. Voor mij is het een leuke hobby en ik deel die graag met anderen”, besluit Marina.

Info: www.letsdag.lets.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier