“Zo verslavend dat je om vier uur ‘s nachts nog bezig bent”: Lindsay uit Blankenberge promoot diamond painting

Lindsay Goethals en dochtertje Kaylin. © foto WK
Redactie KW

In Hobbylin, het hobbywinkeltje van Lindsay Goethals en haar partner Yves Wattiez dat zopas de deuren opende in de Vissersstraat in Blankenberge, kan je kennismaken met het fenomeen diamond painting.

Diamond painting is een uit China overgewaaide handwerkhobby, die zo’n beetje het midden houdt tussen puzzelen en schilderen. Je kleeft genummerde glittersteentjes op een canvasdoek, met als eindresultaat een mooi kunstwerkje. “Het is dé trend in hobbyland de laatste jaren. Zelf heb ik diamond painting ontdekt op het hobbysalon in Antwerpen. Ik was meteen helemaal verkocht”, vertelt Lindsay.

Online ben je niet altijd zeker van wat je koopt. En omdat die doe-het-zelf-schilderijtjes zo moeilijk te vinden zijn, besloot ze van haar hobby haar beroep te maken. “Dit is pas de derde fysieke winkel in het land”, klinkt het.

Zoals bingewatchen

Lindsay is zelfs nog eens speciaal naar Merchtem (Vlaams-Brabant) gereden om haar hobby te kunnen uitoefenen. “Diamond painting werkt enorm verslavend. Zaterdag, op onze openingsdag, stond een dame die zei dat ik haar minstens één keer per week in de winkel mocht verwachten. Ook mijn vriend is intussen met het virus besmet: ik moet hem soms om vier uur ‘s ochtends zeggen dat hij moet gaan slapen”, lacht ze. “Ikzelf doe er minstens veertien dagen over maar mijn vriend maakt zo’n puzzel in een week. Het is zoals bingewatchen: je wil zo snel mogelijk het einde zien.”

Desondanks vindt Lindsay het ook een heel rustgevende hobby. “Na een lange werkdag zet ik mij aan tafel met een kopje koffie en een puzzel, en na tien minuutjes ben ik al volledig zen. Omdat ik nogal druk kan zijn, vond mijn vriend dat een droom”, grapt Lindsay.

Portret

Haar vriend Yves brengt in de winkel dartsmateriaal aan de man. “Hij speelt zelf vogelpiek in de Dilupa. Aangezien diamond painting ondanks de hype toch een niche blijft, leek ons dit een goede combinatie. Ik wil ook nog een aantal andere wat vergeten hobby’s zoals borduren en tapijtknopen herintroduceren”, aldus Lindsay.

Momenteel heeft ze in haar winkeltje een honderdtal diamond paintings op voorraad. “Disneyprinsessen, The Avengers, de smurfen, dieren en landschappen… Noem het en je kan het krijgen. Ook op bestelling: ik ben momenteel bezig aan een zelfgemaakt portret van mijn dochtertje Kaylin. De canvasdoeken maken we in de winkel, en we hebben ook een lightpad ter beschikking. Aan de grote tafel achteraan leg ik de klanten die dat wensen eerst uit hoe het werkt. Ik ben ook van plan maandelijks een of twee workshops te organiseren“, besluit Lindsay. Is diamond painting duur? “Voor een doek van 40 op 50 cm betaal je 40 euro, maar je bent er dus wel even zoet mee. En je hebt een leuk schilderijtje voor aan de muur”, antwoordt ze.

Hobbylin is van woensdag t.e.m. zondag telkens van 10 tot 18 uur open, en in de vakantieperiodes zeven dagen op zeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier