Handmade in Brugge, het project dat gedreven hedendaagse ambachtslui ondersteunt, heeft er zeven labelhouders bij. Sinds de start in 2014 telt dit netwerk van vakmensen nu al 91 leden.
Het project Handmade in Brugge, uitgewerkt vanuit De Republiek en in samenwerking met Stad Brugge, laat al sinds 2014 het brede publiek kennismaken met de rijke ambachtstraditie van de stad en met de vele ambachtslui die nu op hedendaagse wijze hun ambacht uitoefenen. Intussen telt het netwerk maar liefst 91 zogenaamde ‘makers’, die actief zijn binnen tien verschillende vakgebieden.
24 nieuwe aanvragen
Klein gestart, groeide het netwerk doorheen de jaren ook uit tot een behoorlijke grote economische speler. “Deze makers genereren samen zo’n 38 miljoen euro. Maar liefst 45 van hen hebben een atelier of winkel in Brugge en 28 makers exporteren ook naar het buitenland”, stelt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “ Het netwerk staat ook in voor werkgelegenheid voor 220 werknemers. ” De fauw wijst erop dat de labelhouders intussen ook al onderling samenwerkingen aangaan, zoals met het project SerVies, waarbij enkele keramisten een servies creëerden, geglazuurd met lokaal geoogst fijn stof.
“Dit jaar kwamen er 24 nieuwe aanvragen binnen voor het label. De achtkoppige onafhankelijke jury nam alle dossiers grondig door en maakte een selectie van zeven nieuwe makers ”, weet schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys (Vooruit).
Snaren en vlechten
Een van de zeven nieuwe makers is Benedict Minne , die als vierde generatie in het familiebedrijf Rombaux gitaren bouwt in het atelier van zijn overgrootvader. Benedict herstelt ook andere snaarinstrumenten en restaureert ze. Ook Els Gadeyne , die hedendaagse juwelen ontwerpt en vervaardigt, mag zich nu labelhouder Handmade in Brugge noemen.
Dat mag ook Erika Defurne van Lierika. Zij ontwerpt en maakt historische kostuums en kledij voor theater- en dansvoorstellingen. Haar ontwerpen zijn onder meer te zien in de taferelen van de Heilig Bloedprocessie. Hannelore Maet van het bedrijfje Lorevlecht kreeg dan weer het label omwille van haar ervaring en kunde in het vlechten van manden, lampen of handtassen.
Cocktails
Met chef Quinten Monteyne van restaurant Mout wipt Handmade in Brugge even over de stadsgrenzen, naar Damme. Daar runt Quinten samen met De Damse Brouwers een microbrouwerij met gastronomische bistrobar. Ran Van Ongevalle kreeg het label omwille van zijn verdiensten in het betere cocktailwerk. Samen met zijn vrouw Janah Van Cleven runt hij de cocktailbar Bar Ran in de Kuipersstraat. En tot slot kreeg ook Veerle Vandevoorde , een pottendraaister pur sang, het Handmade in Brugge-label. (PDV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier