Zes brouwers uit Brugs Ommeland verenigen zich in ‘Brewers Around Bruges’

De samenwerking tussen de zes brouwerijen is een initiatief van Luc Vermeersch van Brouwerij De Leite. © Davy Coghe
Olivier Neese

Onder de noemer ‘Brewers Around Bruges’ bieden zes streekbouwers hun bieren gezamenlijk aan in één verrassingsbox . Het initiatief komt van Luc Vermeersch, zaakvoerder van Brouwerij De Leite. “Door de coronacrisis zijn de geesten gerijpt”, zegt hij.

Ook de ambachtelijke brouwerijen voelen de coronacrisis aan de lijve. Als antwoord groeperen zes lokale brouwerijen uit het Brugse Ommeland zich onder de noemer ‘Brewers Around Bruges’. Samen bieden ze vanaf nu een ontdekkingsbox van 12 streekbieren – twee per deelnemende brouwerij – aan.

“In onze sector is er altijd een soort terughoudendheid geweest om samen te werken”, zegt initiatiefnemer Luc Vermeersch, brouwer van Brouwerij De Leite uit Ruddervoorde. “Brouwen is een traditionele ambacht, waarmee er veel emoties gepaard gaan. Je bier is als een kindje. Brouwers zijn altijd on speaking terms geweest, maar samenwerken was voor velen een brug te ver. Door de coronacrisis zijn de geesten gerijpt. Iedereen heeft tijd gehad om te denken én merken een knauw in de omzet.”

Eigen risico

Sinds december liet Luc Vermeersch zijn tweede zaak Heldbig, die gespecialiseerd is in etalages, over om zich volledig te kunnen focussen op zijn brouwerij. “Meteen wilde ik ook mijn oude droom, om brouwerijen samen te brengen, waarmaken. Om te starten en iedereen te overtuigen, besloot ik om eerst alleen het risico te dragen. Ik kocht bij mijn collega’s enkele bakken aan een voordelig tarief op, waarmee ik nu de pakketten zal samenstellen.”

De brouwerijen die aan het initiatief mochten deelnemen, was strikt omschreven. “Mijn eerste criterium was: brouwerijen uit het Brugse Ommeland. De stadsbrouwerijen springen sowieso in de kijker, maar zij in de rand verdwijnen soms uit het zicht. Een tweede criterium was het soort fles dat gebruikt wordt. Als ik alle verschillende soorten flesjes in een doos moest steken, moest ik exemplaren van 5 euro per stuk kopen. Dat was ook niet de bedoeling. Daarom opteren we voor bieren in de typische Leffe-fles.”

Alle soorten

De zes deelnemende brouwerijen zijn Brouwerij Maenhout uit Pittem (met bieren Ferre en Koeketiene), Brouwerij Rostune uit Beernem (Linde en Amber), Brouwerij De Leite uit Ruddervoorde (Enfant Terriple en Cuvée Soeur’Ise), Siphon Brewing uit Damme (Lieve en Damme Nation), Brouwerij Strubbe uit Ichtegem (Keyte Oosténdse Tripel en Ichtegems Grand Cru) en Brouwerij Viven uit Damme (Master IPA en Champagne Weissen). “Blond, donker, tripel, quadrupel, witbier, fruitbier… Je vindt ze dus allemaal in één box.”

>> De box kost 24 euro (+ 6 euro verzendkosten) en kan besteld worden via de Facebookpagina van ‘Brewers Around Bruges’. Je vindt het ook bij de betere bierhandel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.