De tong is een ovale platvis met sterk afgeronde kop en karakteristieke gebogen mond. Zijn wetenschappelijke naam 'solea' ontleend hij aan het Latijnse woord sandaal of schoenzool. Volwassen tongen kunnen tot zeventig centimeter worden. Na pladijs is zeetong de meest aangevoerde zeevis.
...

De tong is een ovale platvis met sterk afgeronde kop en karakteristieke gebogen mond. Zijn wetenschappelijke naam 'solea' ontleend hij aan het Latijnse woord sandaal of schoenzool. Volwassen tongen kunnen tot zeventig centimeter worden. Na pladijs is zeetong de meest aangevoerde zeevis. In waarde is het de belangrijkste vis, met 23,5 miljoen euro, goed voor 42 pct van de totale aanvoerwaarde. Vorig jaar werd 2.492 ton aangevoerd, 300 ton minder dan 2012 en in 2011 werd zelfs meer dan 3.000 ton aangevoerd, een gevolg van visquota. De gemiddelde veilprijs voor tong bedroeg 9,45 euro in 2013. "Deze prijs daalde maar liefst 87 eurocent in vergelijking met 2012", verduidelijkt Sander Meyns van de Redercentrale. "Gezien de grote aanvoer van tong in de Belgische visserij, heeft deze prijs een serieuze impact op het financiële resultaat van de sector." Via het adviesorgaan van de Quotacommissie zorgt de Redercentrale dat de vangsten gestimuleerd worden in periodes waarin de kwaliteit het hoogst is. "Zo kan er tevens vermeden worden dat er veel tong de minimum verkoopprijs niet haalt." Na de paaiperiode op z'n bestZeetong wordt het hele jaar aangevoerd, maar is op zijn best, na de paaiperiode, van juni tot december. Vanaf midden juni stijgt de aanvoer met de opening van de Golf van Biskaje voor de Vlaamse visserij. Momenteel is de soort een typevoorbeeld van hoe duurzame visserij er zou moeten uitzien, zegt het Instituut voor Landbouw- en Visserijwetenschappen (ILVO). Diverse aanpassingen aan het vistuig verminderen ongewenste bijvangst, het brandstofverbruik wordt bovendien beperkt, net als de impact voor de zeebodem. Binnen de visgronden die de Belgische vloot aandoet, worden zes afzonderlijke bestanden van tong onderscheiden. De hoogste aanvoer, een derde van de vis, komt uit de Noordzee (Oostelijk Engels Kanaal). Zeetong werd in 1991 al eens in de kijker geplaatst als vis van het jaar. Dit jaar wordt de vis opnieuw op verschillende manieren gepromoot, onder meer met een receptenfolder die Michaël Vrijmoed van het Gentse restaurant Vrijmoed mee opstelde. Zo combineert de ex-sous-chef van Hof van Cleve zeetong met kalfstong of maakt hij allerlei combinaties met zeevruchten of typische zeegroenten. Verder zijn er publicaties in tijdschriften en culinaire programma's en een wedstrijd op Horeca Expo Gent.(belga)