Zeebrugs cruisegebouw is klaar

Stefan Vankerkhoven

Vrijdag wordt het ABC gebouw in de haven van Zeebrugge officieel in gebruik genomen. Het is meer dan een cruiseterminal en biedt ook onderdak aan het aanemersbedrijf Artes en het rooftop restaurant Njord. Bovendien wordt het een bezoekerscentrum voor de haven.

De architect van het gebouw is Bruggeling Olivier Salens, die in zijn ontwerp een knipoog geeft naar het Brugse Belfort en de baksteenarchitectuur van de Breydelstad. Het roodwitte ABC gebouw refereert niet alleen naar een vuurtorten maar ook naar de eeuwenoude link van Brugge met de zee.

18 miljoen

Het havenbestuur MBZ investeert 10 miljoen euro in het project, aannemer Artes 8 miljoen euro. Op het gelijkvloers kunnen cruistetoeristen inchecken aan twaalf balies. Erboven prijkt een gigantisch kunstwerk van de Amerikaanse Ellen Harvey : een google-zicht op Brugge en zijn vele waterlopen uit de collectie van het Groeningemuseum.

Zeebrugs cruisegebouw is klaar

Elk jaar verwelkomt Zeebrugge 400.000 cruisetoeristen. “Er meren 141 cruiseschepen aan, waarvan er sommige tot 5000 passagiers transporteren”, zegt Joachim Coens, CEO van MBZ. Havenvoorzitter en burgemeester Renaat Landuyt hoopt dat het cruisegebouw de aanzet geeft tot de start van cruises in Zeebrugge : “Dat geeft een grotere meerwaarde, want dan overnachten de toeristen in Brugge vooraleer ze inschepen. We moeten oppassen dat de duizenden cruisetoeristen die slechts enkele uurtjes in Brugge vertoeven de leefbaarheid van onze stad niet in het gedrang brengne. Die mogen gerust meer gespreid worden over Vlaanderen.”

Vijf cruises vanuit Zeebrugge

Deze zomer zijn er alvast vijf cruises die in Zeebrugge starten. De Belgische rederij Allways Cruises brengt zijn passagiers naar de Britse eilanden en de Noorse fjorden. “Er is nog een grote Belgische groeimarkt, want de meeste cruistoeristen die we in Zeebrugge ontvangen zijn Duitsers, Britten en Amerikanen”, aldus Joachim Coens.

Zeebrugs cruisegebouw is klaar

MBZ richt op de zevende verdieping van het 38 meter hoge cruisegebouw een bezoekerscentrum in, met filmzaal en een interactieve, educatieve ruimte, waarvan de muren gedecoreerd zijn met tekeningen van Bruggeling Klaas Verplancke. Er wordt ook een ruimte aan de POM verhuurd. Artes herbergt op vier verdiepingen 70 personeelsleden. Aansluitend aan de lounge voor cruisetoeristen is er een polyvalente zaal voor 500 genodigden. Ondertussen draait Njord, het restaurant van de Lisseweegse familie Dendooven, met een adembenemend zicht op de haven, vanop de zevende verdieping, op volle toeren…..

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.