Zeebrugge gewapend voor Brexit

© BELGA
Redactie KW

De Haven van Zeebrugge betreurt dat de onzekerheid rond de Brexit opnieuw verlengd wordt, maar meent dat ze klaar is. Dat heeft gedelegeerd bestuurder Joachim Coens gezegd in een reactie op de “no” maandag in het Britse parlement.

“Uiteraard volgen we het nauwgezet op. Eén ding is na gisteren duidelijk, op korte termijn zal er geen nieuw akkoord uit de bus komen”, aldus Coens. “Dat maakt dat de onzekerheid verlengd wordt. Het is dus afwachten. Met een deal hadden we een zachte overgang van twee jaar, als we effectief naar een no-deal-scenario gaan dan is het op 1 april chaos. Hopelijk komt er alsnog iets uit de bus.”

Coens meent wel dat de bedrijven stilaan klaar zijn voor de Brexit. Zo werkt de haven aan een digitaal platform om goederen vanuit het binnenland vlot naar Groot-Brittannië te krijgen. “We zien ook opportuniteiten. Zeebrugge werkt voor een groot deel met niet-begeleide vracht, terwijl in bijvoorbeeld Calais een opstopping dreigt omdat alle chauffeurs door de douane zullen moeten.”

Toch dreigt ook in Zeebrugge een opstopping te ontstaan. De haven is bezig met onder meer Agentschap Wegen en Verkeer om te zien hoe ze het verkeer beter kunnen scheiden en zal ook werk maken van een parking waar vrachtwagens kunnen wachten.

De Britse markt is ontzettend belangrijk voor Zeebrugge. Zowat de helft van de trafiek gebeurt met Groot-Brittannië.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier