Zakenman Dirk Syx wil met Den Nachtegael tot de top van de Belgische wijnen behoren

Wijnboer Dirk Syx. © ZB
Redactie KW

In de Langemarkstraat in Zonnebeke bouwt Dirk Syx (56) wijndomein Den Nachtegael uit. Naast de uitbouw van Syx Automations is het een nieuwe uitdaging van de Passendaalse zakenman die op 1 januari 2019 officieel landbouwer werd.

Dirk Syx is afkomstig van Geluveld, maar woont met echtgenote Ann Declercq in Passendale. Hij is de vader van Paulien, Niels en Mathijs. Hij volgde een opleiding elektriciteit in Kortrijk en startte in 1985 een zaak op zelfstandige basis in Passendale. Deze electrozaak evolueerde naar Syx Automations. Hij bouwde het bedrijf uit tot een wereldspeler in software-automatiseringsoplossingen voor de brede sport-, cultuur- en vrijetijdssector. Later werd het bedrijf geïntegreerd in het hoogtechnologische Oostenrijkse bedrijf Gantner. Dirk bleef aan boord in de nieuwe structuur. Gantner is nu aanwezig in 68 landen.

Wijnkelders

“Door de vele vergaderingen en ontmoetingen met veel industriëlen ben ik overvloedig in contact gekomen met wijn en heb ik ook veel wijnkelders gezien. Daarbij kwam de gedachte bij me op: als ik ooit tijd heb, wil ik dat wel eens zelf doen“, vertelt Dirk. “November 2018 was het ideale moment. De integratie van ons bedrijf was gerealiseerd en de kinderen waren aan de slag in Syx Graphics (fabrikant van plastic kaarten en de leverancier van de bijhorende technologie en diensten, red.). Sinds 1 januari 2019 ben ik officieel landbouwer want wijnbouw hoort bij landbouw. Ik ben een landbouwerszoon en dat heeft me altijd geboeid. Reeds drie jaar volg ik een cursus en ik ben al volop bezig met wijn maken. Mijn leraars en ikzelf zijn alvast tevreden want de smaak zit goed. Mijn doelstelling is om alle soorten wijn te produceren: schuimwijnen, rosé, rode en witte wijn. In alles wat ik tot nu toe heb gerealiseerd ben ik vooruitziend geweest en ook nu ben ik ervan overtuigd dat België in de toekomst een echt wijnland wordt. Een druif kan immers niet goed tegen de grote hitte en door het opschuiven van de klimaatgordel komt ons land ideaal te liggen. Nu al kopen Franse wijnboeren massaal gronden in Wallonië om wijnstokken aan te planten. Toen ik de grond in de Langemarkstraat kocht, heb ik ook bodemonderzoek laten doen. De zandleemgrond, gemengd met steen, blijkt uitstekend geschikt.”

Mijn doelstelling is om alle soorten wijn te produceren: schuimwijnen, rosé, rode en witte wijn

Het is de bedoeling van Dirk om 18 soorten wijn te produceren. De aanplantingen zullen de hele pinotfamilie omvatten en ook chardonnay, riesling, merlot en kerner. “Mijn ambitie is tot de top van de Belgische wijnen te behoren. Groot voordeel daarbij is dat ik alleen ben in de streek. Er zullen hier 8 ha aangeplant worden. De Langemarkstraat zal de wijnaanplanting dwarsen en verder wordt nog nog in Passendale, Moorslede, Geluveld en Beselare. Gemiddeld staan er 6.000 planten per ha en we gaan voor een totaal van 14,5 ha, wat neerkomt op 87.000 planten. Normaal kan drie jaar na de aanplanting geoogst worden.”

Den Nachtegael

De gekozen naam Den Nachtegael is historisch onderbouwd. “Ik stak mijn licht op bij de Zonnebeekse heemvrienden”, vertelt Dirk. “In de periode 1843-1844 situeerde zich hier de herberg Den Nachtegael en ook het gehucht heette de Nachtegaelhoek. Ik wilde die historische insteek behouden en het klinkt nog goed ook. De nachtegaal is immers de vogel met het mooiste lied en dat zal ik ook proberen met mijn wijn.”

Het nieuwe wijndomein wordt een totaalproject. De oude gebouwen van de gekochte boerderij werden al afgebroken. Er komt een nieuwe woning waar Dirk met zijn echtgenote gaat wonen.

Dirk mikt op een totaalbeleving. “We willen een fietsroute door de wijngaard realiseren met een verbinding met de Oude Kaasmakerij en Tyne Cot. Naast de kelders en vinificatiegebouw komt er ook een terras, parking voor bussen, degustatieruimte en een evenementenruimte voor 350 personen. Met het domein willen we een verrijking zijn voor toeristisch Zonnebeke. Als wijnbouwer wil ik de lat bijzonder hoog leggen. Mijn wijn zal er een zijn voor de klanten en niet voor sommeliers. Ik ga voor de Franse methode met zoveel mogelijk gebruik van houten vaten. Naast de wijn komt er ook fruitsap want iedereen die het domein Den Nachtegael aandoet, moet aan zijn trekken komen, ook de niet wijndrinker.”

Ecologisch

Dirk Syx wil op alle vlakken innovatief zijn, ook op ecologisch vlak. “Het snoeihout van de planten zal met een speciale machine, die ik aan het werk zag in Italië en aankocht, opgeraapt worden. Dat snoeihout zorgt soms voor schimmels en bacteriën. Door het hout weg te halen, moet je bijna niet sproeien. Het snoeihout wordt opgerold tot balen, die door een speciale machine worden verwerkt tot pellets. Die pellets, samen met het hout van de fabriek van Ieper, zullen verbrand worden en zorgen voor de verwarming en de elektriciteit van het domein.”

Dirk spreekt vol enthousiasme over zijn nieuwe uitdaging. “Als zakenman was ik jaarlijks 180 dagen en meer op de baan. Ik ging soms in het rood. Met dit project is alle druk verdwenen. Ik wil me echt amuseren in mijn wijngaard. Dit is werkelijk de kers op de taart.” (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier