Zachte winter stuwt Deceuninck naar mooi eerste kwartaal

Het bedrijf uit Hooglede-Gits verwacht zich wel aan een impact dit jaar van de zwakke Turkse lira en de Russische roebel, en maakt zich zorgen om de Franse markt.

De omzet in het eerste kwartaal steeg 3,8 pct tot 115 miljoen euro. De volumegroei bedroeg 11,4 pct, wat de impact compenseerde van de sterke euro op de wisselkoersen (-8,4 pct). De volumegroei was in Europa te danken aan het zachte weer, eerder dan aan een duurzame verbetering van de renovatie- en nieuwbouwactiviteit. In Turkije en de opkomende markten steeg de omzet 15 pct bij een onveranderede wisselkoers, ook dankzij een zachte winter en nieuwe klanten, in de VS steeg de omzet 4 pct bij gelijkblijvende wisselkoersen.

Deceuninck onthoudt zich van becijferde prognoses voor het volledige jaar. De verwachting is dat de zwakke lira en roebel een impact zullen hebben op omzet en EBITDA (winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen). De pvc-profielenfabrikant wijst ook op de continu hoge werkloosheid en het negatieve sentiment in de bouwsector, wat weegt op het economisch herstel. “Vooral de markt in Frankrijk baart ons zorgen”, aldus Deceuninck. Anderzijds blijven de markten in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland verder groeien.

Intussen is Turkije voor Deceuninck uitgegroeid tot exporthub voor de opkomende markten, aldus het bedrijf.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.