Winkeltje Jules Destrooper in Lo sluit na 135 jaar

De winkel sloot na 135 jaar definitief de deuren. © KVCL
Redactie KW

Het winkeltje van Jules Destrooper in de Hogebrugstraat in Lo sluit definitief de deuren. Op die locatie startte in 1885 het succesverhaal van de wereldberoemde koekjesfabrikant. Over de geschiedenis van de koekjes kom je meer te weten in het pas gerenoveerde bezoekerscentrum.

Jules Destrooper opende op 8 augustus 1885 een kleine, gezellige bakkerij in Lo en combineerde dat met een winkel in koloniale waren uit Afrika en Azië. Klanten kwamen speciaal naar Lo voor zijn koffie, tabak, chocolade en specerijen.

Jules ging met de specerijen ook in zijn bakkerij aan de slag en verwerkte die in flinterdun amandelbrood. Die koekjes gaf hij als relatiegeschenk aan zijn klanten. Het amandelbrood viel letterlijk en figuurlijk in de smaak en algauw verkocht hij meer koekjes dan exotische koopwaren.

‘Lukke’

Het gamma breidde stelselmatig uit, met onder meer de bekende ‘lukke’, en telt momenteel 17 verschillende soorten. In 2015 nam de familie Vandermarliere Biscuiterie Jules Destrooper over, maar het winkeltje in de Hogebrugstraat bleef eigendom van Patriek Destrooper.

Het was de bedoeling om de winkel op termijn te sluiten, maar door de coronacrisis is dat vroeger gebeurd“, zegt Patriek Destrooper. “De laatste jaren verkochten we er naast koekjes ook producten van Noble (het chocoladebedrijf van Patriek Destrooper in Veurne, red.) en koffie van ‘t Molentje (de zaak van zijn zoon Laurent, red.)”

De chocoladeproducten zoals pralines zijn voortaan verkrijgbaar in de nieuwe fabriekswinkel in Veurne. Voor de koffie kunnen de mensen terecht in de winkel in Langemark.

Bezoekerscentrum

“De koekjes van Jules Destrooper kunnen worden aangekocht in het bezoekerscentrum in Lo”, geeft Patriek Destrooper nog mee. “We bedanken onze klanten alvast voor het jarenlange vertrouwen.”

Dat bezoekerscentrum nabij de voormalige fabriek van Destrooper in de Gravestraat – de productie van de koekjes verhuisde in 2019 van Lo naar Ieper – werd tijdens de verplichte sluiting als gevolg van de coronacrisis grondig gerenoveerd. Vorige week opende het opnieuw de deuren.

In het bezoekerscentrum kom je in geuren en kleuren te weten wat de geschiedenis is achter enkele van de meest iconische koekjes uit het assortiment en hoe deze de dag van vandaag gebakken worden”, zegt Frederic De Gezelle, communicatieverantwoordelijke van Biscuiterie Jules Destrooper.

“Komen de Parijse Wafels echt uit Parijs? Hoe komt het dat ze in Japan zo gek zijn op de koekjes van Jules Destrooper en waarom worden de natuurboterwafels ook wel ‘gelukskoekjes’ genoemd? Een bezoek biedt een antwoord op al die vragen.” (KVCL)

Een foto uit de oude doos: het winkeltje van Jules Destrooper in de Hogebrugstraat.
Een foto uit de oude doos: het winkeltje van Jules Destrooper in de Hogebrugstraat.© Westhoek Verbeeldt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier