Winkelpersoneel K in Kortrijk geeft gezinswagen aan regering cadeau

Redactie KW

Zowel het ACV, ABVV, als het ACVLB voerden maandag actie aan K in Kortrijk.


“We zijn hier om onze ongerustheid, ons ongenoegen maar vooral onze boosheid te tonen”, zei Lindsay Verhaeghe van BBTK. “Zowel de Vlaamse als de federale regering zit aan de koopkracht en dus ook aan onze jobs. Door een verminderde koopkracht, zal er minder verkoop zijn en dat zorgt in de toekomst dan weer voor minder jobs.” De vakbonden pakten uit met enkele ludieke taferelen. “We hebben een eindejaarscadeau voor de regering”, klonk het cynisch. “Een gezinswagen met een grote strik, want dat is wat de regering de werkende mens afpakt. Als er een toepassing komt van de indexsprong van 2 procent, verliest de werknemer meer dan 900 bruto per jaar. Als je dat berekent op een loopbaan van 20 jaar, kan je een mooie gezinswagen kopen!”

Erika Lambert van LBC-NVK riep het aanwezige personeel op om ook op 15 december te staken. “Dan pakken wij het zelfs nog grootser aan. Het moet. Wij laten ons niet in slaap wiegen door het antwoord: ‘er is geen alternatief’.”

Winkelpersoneel K in Kortrijk geeft gezinswagen aan regering cadeau


Ook mensen uit andere sectoren zakten naar de Veemarkt af om hun ongenoegen te uiten. Onder wie Christel Bekaert (53) uit Bellegem en Christiane Eggermont (60) uit Kuurne. “Ik heb er geen probleem mee dat ik langer moet werken”, zegt Christiane, die deels voor het OCMW en deels voor een schoonmaakbedrijf werkt. “Alleen moet er een alternatief komen voor het ouder personeel. Ik denk niet dat iedereen hetzelfde niveau kan aankan als hij of zij een dagje ouder wordt.”

Christel ziet de toekomst somber in. “Maar alles zomaar laten passeren, kunnen we écht niet doen. Twee jaar geleden moest ik al eens twee procent loon inleveren. Dat kan nu toch niet wéér het geval zijn? Daarom ben ik hier vandaag. Om mijn stem te laten horen, niet om ruzie te maken of zaken te vernielen. Wij willen gewoonweg gehoord worden. We zijn onlangs naar Brussel geweest en gaan ook staken op 15 december.”

Na de actie aan K in Kortrijk trokken de vakbonden richting Kennedypark en Ring Shopping Kortrijk Noord.

(NVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.