Winkelhierlied moet consumenten aanzetten tot lokaal shoppen

© Unizo
Paul Bruneel

Op initiatief van Unizo werd donderdagmorgen het Winkelhierlied voorgesteld. In West-Vlaanderen gebeurde dat in Nieuwpoort. Het nummer werd gecomponeerd door Miguel Wiels en geschreven en gezongen door Ronny Mosuse.

Het Winkelhierlied heeft een aanstekelijke melodie en een tekst die in de stad Nieuwpoort op de etalages van verschillende handelszaken werd aangebracht.

Vrolijke campagne

“Met dit Winkelhierlied willen we een positieve, vrolijke campagne voeren ter promotie van onze lokale handelaars”, geeft Lisa Raes, regioverantwoordelijke Unizo mee.

Het lied werd voorgesteld in de handelszaak Eva Dew in Nieuwpoort, gerund door Eva Dewaele en Sebastien Plaetevoet. Ze startte met een fashionstore en opende enkele jaren later naast de deur Eva Dew Food & Drinks.

Lokaal kopen

Het is de bedoeling om met het lied de consumenten eraan te herinneren en vooral ook te laten voelen hoe leuk het is om lokaal te kopen en hen vooral op het hart te drukken dat systematischer te doen.

“Elke euro die lokaal wordt besteed, vloeit op de een of andere manier terug naar de samenleving, wat niet of veel minder het geval is voor de vele euro’s die in grote buitenlandse webshops worden uitgegeven.”

Consumentengedrag

“We beperken onze boodschap uiteraard ook niet alleen tot dit lied, want van onze uitgebreide visietekst voor de handel, met daarin onze boodschap voor zowel de handelaars als de beleidsmakers, verscheen zopas een vernieuwde editie.”

“Daarin geven we tips aan handelaars over hoe zij kunnen inspelen op het veranderend consumentengedrag en hoe ze zich kunnen blijven onderscheiden van internationale giganten. Daarnaast formuleren we aanbevelingen voor steden en gemeenten, en beleidsmakers regionaal, federaal en Europees om het juiste kader te scheppen voor een succesvolle lokale handel. Ook Unizo-visies omtrent bedrijvige kern, winkelshift en verbod op gratis retours komen er in aan bod”, zegt Lisa Raes.

Het lied kan je hier beluisteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier