Wijnkenners zakken af naar Heuvelland: “Interesse in West-Vlaamse wijnen groeit”

Op het wijndomein d'Hellekapelle in Loker wordt dit weekend een wijnproeverij georganiseerd. © EF
Redactie KW

Op het wijndomein d’Hellekapelle in Loker werd op zaterdag 11 juli een wijnproeverij gehouden. Initiatiefnemer was wijnjournalist Stefaan Soenen. Bedoeling is om de Heuvellandse wijnen en bij uitbreiding de wijnen van de Westhoek nog bekender te maken bij een breed publiek. “Heuvelland is zeker de kleine dwerg niet meer in de Belgische wijnbouw.”

De wijnen werden blind geproefd door een aantal restauranthouders, drie wijnbouwers en sommeliers. “Iedereen heeft een beoordeling en aansluitend worden alle cijfers verwerkt tot een kwaliteitsbeoordeling op een schaal van 20. We proeven deze wijnen met dezelde technieken als we dat doen voor de internationale wijnen en beoordelen bijvoorbeeld een mousserende wijn net als een champagne of nog een pinot noir als een Bourgogne,” aldus Stefaan Soenen die lovend was over de auxerrois van d’Hellekapelle. “Voor de prijs van 11 euro per fles is dit de beste wijn ter wereld, zelfs in de Elzas waar de wijnsoort enorm populair is zal je dit niet vinden.”

De wijnjournalist weerlegt ook de kritiek dat de Heuvellandse wijnen relatief duur zijn. “Vergeet niet dat we in deze streek over een typisch Belgisch klimaat spreken waardoor de druiven wat langer moeten rijpen. Dat heeft alleen maar positieve gevolgen voor de kwaliteit van de wijnen die zeer mooie zuren en meer aroma’s hebben. Er zijn gezien de klimaatsverandering ondertussen heel wat wijnboeren die erg jaloers zijn op ons klimaat en de daarbij horende kwaliteitswijn.”

Topwijnen in België

Dat wordt ook bevestigd door Guido Van Imschoot, de voorzitter van de Vereniging van de Vlaamse sommeliers. “De interesse van de wijnliefhebbers voor de Heuvellandse wijnbouw is groot en dat merken we aan de groot aantal opleidingen die gevolgd worden. Dat is meteen een goede basis voor zij die dan een hoogstaande scholing in het buitenland willen volgen. Ik denk hierbij aan Martin Bacquart van Entre-Deux-Monts die naar Montpellier trok.”

Guido Van Imschoot schreef in 2008 een boek over de Belgische wijnen en zag inmiddels hoe sterk de wijnbouw groeide in Heuvelland. “Zowel in kwaliteit als in kwantiteit. Ik plaats de Heuvellandse wijnen zeker bij de topwijnen van ons land. Wanneer ik beroepshalve naar buitenlandse wijnboeren trek, laat ik hen steevast een aantal Heuvellandse wijnen proeven en voor hen is de verrassing groot dat ze wel degelijk een kwaliteitswijn drinken.”

Wie ook eens van de Heuvellandse wijnen wil proeven, kan terecht op de Wijnfeesten die dit jaar uitzonderlijk plaatsvinden op het wijndomein De Monteberg in Dranouter. “Daar kiezen we voor een aanbod via tijdsloten en enkel voor wie vooraf is ingeschreven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.