Wijnhuis Vinorama uit Tielt wordt overgenomen door twee lokale ondernemers

Benny Monnier en Christine Decaestecker zullen het na ruim 25 jaar voor bekeken houden in hun wijnhuis. © gf
Redactie KW

Vinorama Tielt sluit in februari 2020 de deuren. Na een ernstige zoektocht wordt de zaak van Benny Monnier (66) en Christine Decaestecker (63) overgenomen door twee zelfstandige handelaars: enerzijds Prêt-à-manger uit Pittem, anderzijds Wijnen Heytens Pascal uit Tielt.

Vanaf 1 december 2019 wordt Vinorama, dat gevestigd is in de Deken Derraslaan, geleidelijk overgenomen. Benny en Christine blijven nog klanten bedienen tijdens de overgang tot eind februari 2020. Daarna verdwijnt de winkel in Tielt. Prêt-à-manger zal alle particuliere klanten bedienen in zijn nieuwe winkel in Meulebeke. De professionele afnemers werden verdeeld tussen de twee overnemers.

Benny Monnier werd geboren in Moorslede op 11 april 1953. “Ik volgde lessen mechanica aan het VTI van Roeselare en was tijdens mijn legerdienst garçon in de eetzaal van de Militaire School in Schaarbeek”, doet Benny zijn verhaal. “In 1973 huwde ik met Christine, die afkomstig is van Sint-Juliaan-Langemark. Mijn werkcarrière startte in 1969 en tien jaar later begon ik als zelfstandige melkboer in Dadizele met een rondrijdende winkelwagen. In 1993 ging ik bijscholen in drankenkennis en na diverse opleidingen en wijncursussen in Kortrijk, Ieper, Brugge, Oostende en het Franse Saint-Emilion werd ik uiteindelijk wijnhandelaar, sommelier en meester-vinoloog.”

Werkstress is voor mij gezond en had ik nodig. Een mens moet uitdagingen hebben – Benny Monnier

In 1994 kwam het koppel in Tielt wonen om een speciaalzaak te starten. Eerst in een huurpand en sinds 2003 in de Deken Darraslaan: een ruime wijnwinkel met sinds 2013 een opslagplaats en nog een depot voor de voorraad. “Met de mobilhome bezochten we diverse wijnbeurzen zoals die van Montpellier, Barcelona, Angers en Dusseldorf en bezochten we ook regelmatig domeinen in Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, Luxemburg, Oostenrijk en Nederland. Alleen Zuid-Afrika, Chili en Argentinië hebben we nooit bezocht.”

Genieten

“Een mens moet uitdagingen hebben, naar iets toeleven en het liefst met veel afwisseling. Men moet iets meer willen bereiken dan men nodig heeft, maar wel met anderen kunnen delen. Werkstress is voor mij gezond en had ik nodig. Dat betekent dat je werk hebt en voor mij was dat als een dieet, zo gaat er nog eens een kilootje af. Bij ons kwamen mensen die van een maaltijd met een goed glas wijn kunnen genieten. Een aperitiefje, een witte wijn bij het voorgerecht en een witte of rode bij het hoofdgerecht, zoet bij het dessert of een digestief als afsluiter. Moeilijk te zeggen wat het meest verkoopt, als het maar kwaliteit is.” Benny is meester-vinoloog, dus gespecialiseerd in wijn die al op fles gebotteld is.

Bij ons kwamen mensen die van een maaltijd met een goed glas wijn kunnen genieten

Benny en Christine gaan op rust en zochten iemand die zowel hun klanten als hun wijndomeinen konden overnemen. Aangezien Prêt-à-manger en Pascal Heytens de knowhow in huis hebben met de import van spirits en wijnen was de stap snel gezet om elk een deel van klanten en domeinen over te nemen.

Spanje en Portugal

Wijnhandel Pascal Heytens, gevestigd in de Sint-Amandstraat in Tielt, is ontstaan in 2007. Door het vele proeven, het volgen van verschillende wijncursussen en de talrijke bezoeken bij de wijnproducenten worden een selectie van de beste wijnen, jamons, olijven, olijfolie en andere specifieke producten uit vooral Spanje en Portugal en een selectie wereldwijnen aangeboden.

“Spanje en Portugal kunnen, bepaalde andere wijnlanden ten spijt, fantastische wijnen afleveren aan heel democratische prijzen. Daar gaan en staan wij ook voor, dat is onze passie”, aldus Pascal. “Een goede wijn vinden mag geen toeval zijn en de volgende stap via wijnhuis Vinorama lag een beetje voor de hand. De overgenomen producten van Benny en Christine worden vlot verkocht aan de horeca, waar ik momenteel hoofdzakelijk aan lever. Ik kijk uit om in de toekomst een formule uit te werken zodat de particuliere verkoop beter toegankelijk wordt.”

Groter pand

De tweede overnemer, Prêt-à-manger, verhuist vanaf midden september van Pittem naar de Karel Van Manderstraat in Meulebeke. Claude Deruyck en Karin De Craemer stoppen niet, maar verhuizen enkel naar een groter, functioneler pand. Het viswinkelgedeelte valt weg, maar voor alle andere bestellingen kan je er nog steeds terecht. Er zal eveneens een winkelgedeelte zijn, maar alleen voor een mooi gamma wijnen, champagnes, gins en uiteraard om de bestelde gerechten af te halen.

“We waren op zoek naar meer ruimte en dat vonden we in Meulebeke”, zeggen Claude en Karin, die in 2006 met Prêt-à-manger startten. “We blijven op de eerste plaats cateraar voor 4 of 1.000 personen. De voorbereidingen worden in de nieuwe ruimte gedaan en met de mobiele keuken wordt op de feestlocatie alles afgewerkt. Naar de horeca toe behouden we onze klanten en we kunnen door nieuwe wijndomeinen ook een beter palet aanbieden. Het meeste klantenverkeer gaat dan ook via het internet en straks wordt ook de nieuwe website voorgesteld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier