Wijnbouwer Martin Bacquaert steekt horeca een hart onder de riem

Martin Bacquaert viel onlangs in de prijzen. © EF
Redactie KW

Wijnbouwer Martin Bacquaert uit Westouter leeft mee met zijn grootste en geliefde partner, de horeca. “Bij het bezoeken van verschillende horecazaken, zijn we overtuigd dat iedereen de veiligheidsinstructies goed opvolgt en dat de besmettingen daar niet gebeuren. We hopen dat de Covid-epidemie in bedwang kan gehouden worden met de huidige maatregelen en dat de deuren binnen een maand weer open kunnen.”

Het wijndomein Entre-Deux-Monts uit Westouter behaalde recent twee medailles : een gouden medaille met de Wiscoutre Rosé brut op internationale Concours Mondial de Bruxelles die in september in Tsjechië plaatsvond en daarnaast een zilveren medaille met de Wiscoutre brut op de jaarlijkse wedstrijd Beste Belgische Wijn.

De vorbije tien jaar tijd werd het domein door deze wedstrijd bijna ieder jaar bekroond met een medaille, behalve in 2014. Wijnbouwer Martin hoopt op die manier Heuvelland nationaal en internationaal op de kaart te zetten als wijnregio.

Op het wijndomein is de druivenpluk ondertussen voorbij. “Het was het derde jaar op rij, dat het vroeger was dan een gemiddeld jaar dankzij de uitzonderlijk warme en droge zomer. We kunnen nu toch wel voorzichtig spreken van een zekere klimaatsverandering”, aldus wijnbouwer Martin Bacquaert. “De eerste twee druivensoorten die geoogst werden, werden wel aangetast door een wespenplaag. De overige druiven, die wat later geoogst werden, waren bijzonder kwalitatief. Ze waren perfect gezond en de besjes waren kleiner dan normaal. Dit zal zorgen voor een mooie concentratie in de wijnen. De frisheid en de elegante aroma’s, dé typiciteit van de wijnen uit Heuvelland, zullen ook opnieuw aanwezig zijn dankzij de nabijheid van de Noordzee.”

Ook de wijnbouw is getroffen door de coronacrisis, maar op dit moment redelijk beperkt. “Vorige zomer was er veel binnenlands toerisme en konden wij veel kleinere groepen ontvangen op ons wijndomein.” De wijnbouwer ziet ook een sterk stijgende interesse in de Belgische wijnen bij het brede publiek en bij de restauranthouders. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier