Wevelgemse zetelfabriek Demuynck mag HIB-label in ontvangst nemen

Zaakvoerder Thierry Demuynck (rechts vooraan) kreeg het HIB-label van Unizo uit handen van Mattijs Bakelant. Achtereaan v.l.n.r. Schepenen Geert Breughe, Stijn Tant en Bas Surmont, burgemeester Jan Seynhaeve, schepen Kevin Defieuw, medewerker lokale economie Robbe Deflo en Annelies Vandamme van NV Demuynck. © SLW
Stefaan Lernout

De Wevelgemse zetelfabriek Demuynck kreeg vrijdagmiddag het Handmade in Belgium-label, een Unizo-erkenning voor ambachtelijke ondernemingen. Het HIB-label wordt uitgereikt aan bedrijven die aan een aantal criteria voldoen. Zo moet het bedrijf in kwestie het ambacht in hoofdberoep uitvoeren, moet het product een nutsfunctie hebben, moet hun voor minstens vijftig procent met de hand gemaakt zijn en is het uniek in zijn soort.

Aan die laatste voorwaarden voldoet NV Demuynck ruimschoots. “Bij ons vind je nooit tweemaal dezelfde zetel”, zegt zaakvoerder Thierry Demuynck. “Eigenlijk worden onze zetels nog op dezelfde manier gemaakt als toen mijn ouders 40 jaar terug het bedrijf opstartten.” Een zetel van Demuynck wordt volledig gemaakt op dezelfde locatie, op het industrieterrein Wevelgem-Zuid waar het een van de eerste bedrijven was dat er zich vestigde in de jaren 70.

Duitse stieren

Een bezoek aan het bedrijf start bij de opslagplaats van de houtplanken. De zagerij zaagt en schaaft de ondersteunende rompen die nog op de oude wijze met pen- en gatverbinding worden gemaakt. De stoffen en het leder worden op maat gesneden en gestikt volgens het uniek order dat iedere zetel in het fabricageproces vergezelt. “Het leder komt van Duitse stieren”, verbaast woordvoerder Annelies Vandamme. “De huid van koeien is meestal beschadigd door een keizersnede bij het kalveren. En we kiezen voor Duitse stieren omdat ze daar meer open ruimte hebben, en minder kans op schade door prikkeldraad.”

Je vindt bij ons nooit tweemaal dezelfde zetel – zaakvoerder Thierry Demuynck

Maatwerk en personaliseren

Tenslotte worden alle stukken samengebracht in de garnierafdeling, waar de werknemers de zetel afwerken van begin tot eind. “Er komt op geen enkel moment seriewerk aan te pas“, stelt Thierry Demuynck fier. “We maken enkel zetels die vooraf besteld zijn, voornamelijk door winkels en binnenhuisarchitecten. Maatwerk en het personaliseren van een zitmeubel is onze troef. De afgeleverde kwaliteit laat ons toe een garantie van tien jaar te geven.”

De zetelfabriek mag dan ook meer dan terecht aanspraak maken op het Handmade in Belgium-logo dat een centrale plaats in het bedrijf zal toegewezen krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier