Wevelgem bespaart elk jaar ruim 100.000 euro op energiefactuur

Ook in bijvoorbeeld de Heerweg in Moorsele worden de lichten gedoofd. © TGM
Axel Vandenheede

Vier nachten per week dooft de gemeente Wevelgem de straatverlichting tussen 00.30 tot 4.30 uur. “We doen dat al sinds september 2015”, aldus burgemeester Jan Seynhaeve. “Zo stoten we jaarlijks 144 ton CO² minder uit en besparen we ook ruim 100.000 euro op de energiefactuur.”

Deze reportage maakt deel uit van ons ‘Dossier Het Licht Gaat Uit‘.

Wie na middernacht op een gemeentelijke weg in Groot-Wevelgem rijdt of wandelt, kan het letterlijk zwart voor de ogen worden: van maandag- tot en met donderdagnacht wordt dan namelijk de openbare straatverlichting gedimd van 00.30 tot 4.30 uur. “De verlichting blijft wel branden op vrijdag-, zaterdag- en zondagnacht“, legt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) uit. “Ook tijdens de feestdagen, zoals kerstnacht en oudejaarsnacht, is dat het geval. De verlichting op de gewestwegen blijft eveneens branden om te vermijden dat er op deze wegen met doorgaand verkeer een bruuske overgang is met de aangrenzende gemeenten en steden.”

Het doven van die straatverlichting was niet de eerste actie in die trant van het gemeentebestuur. Jan Seynhaeve: “Al in januari 2010 startte Wevelgem met een nachtregime voor de openbare verlichting in bepaalde woonwijken. Dit betekent dat in de nachtelijke uren een deel van de verlichting werd gedoofd. Dit startte als proefproject op een viertal plaatsen en ondertussen wordt dit principe verder toegepast in een tiental andere wijken. In de toekomst zal dit principe nog verder uitgebreid worden.”

“Waarom we dit doen?” kaatst de burgemeester de bal terug. “De gemeente ondertekende eind 2013 het burgemeestersconvenant van de Europese Commissie. Samen met de andere gemeenten die aangesloten zijn bij intercommunale Leiedal hebben we ons geëngageerd om tegen 2020 20 procent CO² minder uit te stoten.”

15 procent minder

“Wevelgem wil daar nog een schepje bovenop doen: we gaan voor een daling van de uitstoot in de eigen gemeentelijke infrastructuur dat zijn gebouwen, openbare verlichting en wagenpark van 15 procent tegen het einde van deze bestuursperiode.”

Het doven van de openbare verlichting rendeert op financieel vlak alvast voor de gemeente. “Jaarlijks verbruiken we ongeveer 2,8 miljoen kWh. Dat betekent een kost van meer dan 560.000 euro. Om de openbare verlichting te kunnen doven hebben we als gemeentebestuur wel moeten investeren (22.200 euro voor de aanpassing van sturingen en schakelkasten, red.), maar dat loont: we besparen nu ongeveer 556.600 kWh of omgerekend 111.000 euro per jaar. In de toekomst zal de besparing nog groter zijn”, besluit Jan Seynhaeve.

Menen: dimmenin ‘stille uren’

Het Meense stadsbestuur kiest ervoor om de openbare verlichting waar mogelijk te dimmen tussen 22 uur en 6 uur. Als de apparatuur het toelaat, gaan we voor die optie”, stelt burgemeester Martine Fournier (CD&V). “Dat gaat dan om verstelbare ledverlichting. Oudere armaturen bieden die mogelijkheid niet. We willen op termijn wel alle openbare verlichting vervangen.”

“In parken en langs vrijliggende fiets- en wandelpaden wordt de verlichting gedoofd tussen 22 uur en 6 uur. De verlichting van de monumenten wordt om middernacht gedoofd. In buitengebieden nemen we alle openbare verlichting weg, behalve waar er bebouwing is. De financiële gevolgen zijn moeilijk in te schatten omdat er voortdurend nieuwe ontwikkelingen bijkomen.”

In Wervik loopt een proefproject in de wijk Molenmeersen. Daar wordt al in enkele straten de openbare verlichting gedimd. “Volgend jaar wordt de tweede fase van dit project uitgerold”, aldus burgemeester Youro Casier.