West-Vlaanderen is top in chocolade

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

West-Vlamingen zijn smaakmakers. Dat wisten wij al en de rest van de wereld weet het intussen ook al. Dat onze provincie dat ook helemaal waar maakt ‘in de chocolade’, ook dàt verrast ons niet. Maar… tot op vandaag was dat vaker een kwestie van ‘buikgevoel’ dan van feiten en cijfers. Het Kenniscentrum Economie West bevestigt nu onze intuïtie. West-Vlaanderen Werkt, het magazine van het Kenniscentrum, pakt van de week uit met een dossier chocolade.

West-Vlaanderen voert niet meteen de hitparade aan van de grootste Belgische chocoladebedrijven. Bij de 30 grootste Belgische bedrijven vinden we er amper 4. Het zijn multinationals die het klassement volgens omzet en tewerkstelling aanvoeren. Wat geldt voor de grootste Belgische bedrijven, geldt ook voor de West-Vlaamse grote chocoladebedrijven: een ruime meerderheid ervan wordt door buitenlanders gecontroleerd.

West-Vlaanderen is top in chocolade

West-Vlaanderen is top in chocolade

Maar… onze provincie munt uit in ambachtelijkheid. Ons land telt 504 erkende chocolatiers. Ruim één vijfde van hen zijn West-Vlamingen.

Veel chocoladewinkels

Er waren nooit meer chocoladewinkels in onze provincie dan nu: 211. Een historisch record.

West-Vlaanderen is top in chocolade

Meer dan één derde van de chocoladewinkels in Vlaanderen is te vinden bij ons. En… Brugge voert de top aan van zoetste steden in onze provincie. De stad doet dat met 63 winkels op zeer overtuigende wijze.

Waar leren we die chocolade verwerken?

Nergens volgen zoveel leerlingen chocoladebewerking als bij ons in West-Vlaanderen. Dé plek voor opleiding tot chocolatier is Ter Groene Poorte in Brugge. Eén derde van de leerlingen in Vlaanderen loopt school in het Brugse referentie-instituut: 71 van de 221 leerlingen. Ter Groene Poorte geldt dan ook algemeen als het kenniscentrum voor chocoladeverwerking.

Maar ook Syntra West levert inspanningen voor de chocolatiers. In dag- en avondopleiding. Vorig schooljaar studeerden er 61 leerlingen af: 26 in avondopleiding en 35 in dagopleiding. Dat waren er 5 minder dan het jaar daarvoor: toen scoorde Syntra West met 66 leerlingen chocoladeverwerking aan absoluut record.

West-Vlaanderen is top in chocolade

West-Vlaamse chocolatiers in Gault&Millau

In de speciale uitgave over chocolatiers in ons land van de Gault&Millau-gids krijgen 18 West-Vlaamse chocolatiers een vermelding. Dat is één vijfde van alle Belgische chocolatiers die in de gids aangestipt worden.

Knokke-Heist scoort in Gault&Millau met 4 zaken, Brugge krijgt 3 vermeldingen, Koksijde 2 en de overige gaan naar Beauvoorde, Heule, Izegem, Kortrijk, Oedelem, Roeselare, Torhout, Veurne en Waregem.

Chocolade in het museum

Het is geen toeval, maar het Belgische museum voor chocolade is te vinden… op het Sint-Jansplein in Brugge.

Goed voor 185.000 bezoekers per jaar. Met filialen in Parijs, Praag, New York, Mexico en volgend jaar ook in Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier