West-Vlaamse vastgoedontwikkelaar ION bouwt Antwerpse Boerentoren om tot cultuurtoren

De pas verkochte Boerentoren in Antwerpen zal omgebouwd worden door de West-Vlaamse vastgoedontwikkelaar ION. Die zal van het iconische gebouw een cultuurtoren maken, waarbij er ook plaats gemaakt zal worden voor handelszaken, kantoren en appartementen.

De West-Vlaamse vastgoedontwikkelaar ION zal vanaf volgend jaar de Boekentoren in Antwerpen een nieuwe toekomst geven. (GF)

De Boerentoren in Antwerpen komt in de handen van de Katoen Natie Groep. Die koopt het iconische pand over van KBC. Het plan is om er een ‘cultuurtoren’ van te maken, waar ook ruimte zal zijn voor handelszaken, kantoren en appartementen. De herontwikkeling zal worden geleid door de West-Vlaamse vastgoedontwikkelaar ION. “Met zijn ruimtes voor tijdelijke en langdurige tentoonstellingen, kunstdepots, restauratie-atelier, beeldentuin, filmzaal, auditorium, boekhandel krijgt de toren een plaats tussen de andere grote erfgoed- en culturele instellingen van ’t stad”, klinkt het bij ION. “De ‘cultuurtoren’ zal de aantrekkingskracht van de Scheldestad als heuse cultuurstad vergroten.”

Het smalle gedeelte van de toren, van de 11de tot de 23ste verdieping, wordt voorbehouden voor appartementen. Op de bovenste drie verdiepingen komen een observatorium en panoramazaal die toegankelijk worden voor het publiek. De CEO van Katoen Natie, Fernand Huts, wil een zo groot mogelijk deel van de nieuwe cultuurtoren voor het publiek openstellen.

Voorafgaand aan de herontwikkeling zal een consortium van firma’s een verregaande sanering van de toren uitvoeren. Deze afbraak-, asbestsanerings- en stabiliteitswerken zouden in het voorjaar van volgend jaar moeten starten en zullen 36 maanden in beslag nemen. Na afloop zal het gebouw dan verder getransformeerd worden door ION.

(lees verder onder de foto)

Davy Demuynck, CEO van de West-Vlaamse vastgoedontwikkelaar ION. (GF)
Davy Demuynck, CEO van de West-Vlaamse vastgoedontwikkelaar ION. (GF)

Het Waregemse bedrijf ION zal dus de land mark in Antwerpen een nieuwe toekomst geven. ION is een relatief jonge speler op de vastgoedmarkt. Het Waregemse bedrijf werd in 2011 opgericht door Davy Demuynck, Kristof Vanfleteren en Paul Thiers, maar groeide heel snel en heeft intussen ook kantoren in Brussel en Antwerpen. “We zijn een allround projectontwikkelaar – met intussen 100 medewerkers – die niet alleen kwaliteitsvolle projecten op de residentiële markt realiseert, maar ook de kantorenmarkt bedient. We verwezenlijken daarenboven ook studenten- en seniorenhuizen en hotels en realiseren ook publiek-private samenwerkingen (PPS).”

2 miljard in de pijplijn

ION ontwikkelde de laatste jaren een 35-tal projecten met een totale waarde van 850 miljoen euro. In de pijplijn zitten nog 72-tal projecten verspreid over heel België, met een waarde van 2 miljard euro. “Als ontwikkelaar stellen we steeds drie speerpunten voorop: architectuur, duurzaamheid en innovatie. In 2018 realiseerden we het Waregem Business Park, met de eerste kantoren van ons land die CO2-neutraal gebouwd zijn. Ook in de nieuwe projecten blijft duurzaamheid hoog op de agenda staan, met onder andere initiatieven rond geothermie en warmtenetten.” Voor de architectuur werkt ION graag samen met gerenommeerde internationale architecten. Snøhetta uit Oslo (project Roelevard in Roeselare) en C+S Architects uit Londen (project Panquin in Tervuren en project Burenberg in Leuven) zijn daar voorbeelden van.

(lees verder onder de foto)

De Boekentoren was bij de opening in 1931 het hoogste torengebouw van Europa. (GF)
De Boekentoren was bij de opening in 1931 het hoogste torengebouw van Europa. (GF)

De Boerentoren was sinds de bouw in 1930 in handen van KBC. Bij de opening in 1931 was het het hoogste torengebouw van Europa. Het logo van de bank-verzekeraar zal het gebouw blijven sieren en er blijft ook een KBC-bankkantoor op het gelijkvloers gevestigd.

De Antwerpse schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) zegt bijzonder opgetogen te zijn met de investering. “De Boerentoren is als eerste wolkenkrabber in Europa iconisch voor onze skyline. Met de plannen voor onder andere een museale inrichting krijgt het gebouw opnieuw een publieke invulling en worden er kansen geboden voor de bloei van de wijk en het stadscentrum. We kijken erg uit naar de toekomstige samenwerking en de verdere concretisering van de plannen in het kader van de opmaak van de vergunningsaanvraag.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.