West-Vlaamse steden bereiden zich voor op heropening van niet-essentiële winkels

In Kortrijk halen ze opnieuw het draaiboek van de heropening in mei boven. © AN
Redactie KW

Net als na de eerste lockdown is het opnieuw alle hens aan dek om de winkelstraten van de twee grootste steden in West-Vlaanderen klaar te stomen voor de heropening. “We zijn het ondertussen al een beetje gewoon”, aldus Kortrijks schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). Brugge maakt de winkelstraten opnieuw verkeersvrij. “We zijn er klaar voor, en de handelaars ook”, zegt de Brugse schepen van Werk Pablo Annys (SP.A)

In Kortrijk halen ze opnieuw het draaiboek van de heropening in mei boven. “Aan de acht toegangspoorten van ons winkel-wandelgebied plaatsen we opnieuw hekkens en stewards die erop toezien dat iedereen de maatregelen respecteert. Dat betekent de looplijnen volgen, mondmasker dragen en voldoende afstand houden. Aan de hand van onze druktebarometer kunnen mensen zien of het een goed idee is om die dag te komen shoppen. Als die rood kleurt, sluiten we het gebied tijdelijk af.”

De stad lanceert ook een campagne die inwoners oproept om niet massaal op zaterdagnamiddag naar het centrum te komen. “De winkels zijn ook tijdens de week open vanaf 10 uur, en dan is het een pak kalmer”, legt Vandendriessche uit.

Ook Brugge is volop bezig om de heropening voor te bereiden. “Net als in mei worden de belangrijkste winkelstraten opnieuw verkeersvrij zodat iedereen voldoende afstand kan houden”, vertelt schepen Annys. “De stadswachten en de politie zullen een oogje in het zeil houden en ingrijpen wanneer het te druk wordt. De straten afsluiten hebben we in mei niet moeten doen, en ook nu verwachten we niet meteen de grote drukte vanaf dinsdag. Onze handelaars zijn er klaar voor om alles coronaproof te laten verlopen.” Annys vermoedt dat de grote drukte rond de eindejaarsfeesten zal vallen. “We zullen er streng op toezien dat iedereen de regels volgt. Funshoppen of in groep winkelen is uit den boze.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.