West-Vlaamse ondernemer mee aan de wieg voor versoepeling regels rond zorgwoningen

© (Foto BC)
Redactie KW

Goed nieuw voor zorgbehoevenden die vlakbij hun geliefden willen blijven wonen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil de regelgeving rond zorgwonen versoepelen. Mee aan de wieg van dit initiatief: Michiel De Backer (28) uit Lichtervelde en zijn bedrijf Ark-Shelter. Met containerwoningen bieden zij gepaste zorgoplossingen voor bestaande woningen. “Wij weten wat een zorgwoning allemaal nodig heeft en hebben raad gegeven aan de politiek. Deze nieuwe regels komen de zorgbehoevende ten goede.”

Steeds meer Vlamingen met zorgbehoeften willen zo lang mogelijk in hun eigen thuisomgeving of bij familieleden blijven wonen. Zo’n behoefte komt er vaak heel plots. Een even snelle oplossing niet. De strikte regelgeving rond het verbouwen van een woning tot zorgwoning of het plaatsen van tijdelijke zorgunits in tuinen of bijgebouwen is een doorn in het oog van wie dringend zorg nodig heeft of zorg wil bieden. Er zijn de complexe vergunningstrajecten, openbaar onderzoek, architectkosten en verschillende aanpak per gemeente. “Je moet kort op de bal kunnen spelen met zo’n woning. Als een persoon dringend zorg nodig heeft, kan die moeilijk vier of vijf maanden wachten op een vergunning, die dan misschien nog wordt afgekeurd.

Toch is dat vandaag de realiteit. Het gevaar dat de overheid ziet is dat er plots in elke tuin een unit zou komen om te wonen en dat er misbruik zou worden gemaakt van de al dan niet zorgbehoevendheid. Mensen mogen nu een gebouw van 40 m² in hun tuin zetten, onder vrijstelling van bouwaanvraag. Voor een poolhouse, carport of tuinhuis bijvoorbeeld. Dan is zelfs geen melding nodig. Zodra je in een unit wil gaan wonen, gelden andere wetten. De Vlaming is creatief. Ze zetten dat gebouw van 40 m². Wat daarin gebeurt, gaat niemand aan, redeneren ze. Ook wonen dus. Stel bovendien dat wij een bepaalde unit installeren voor iemand en na een bepaalde periode vervalt de zorgbehoevendheid. Wat gebeurt er dan met die unit? Blijft die staan of gaat die weer weg? Ook daar zit de overheid mee verveeld”, zegt Michiel De Backer (28) uit Lichtervelde, oprichter van het modulaire bouwbedrijf Ark-Shelter en West-Vlaams student-ondernemer van het jaar in 2016.

Vereenvoudigen zorgwoningen

Twee jaar geleden maakte het bedrijf nog de eerste mobiele mantelzorgwoning via een openbare aanbesteding in Gent. De Backer en co mochten enkele weken geleden mee aan tafel schuiven met enkele parlementsleden. “Wij kennen de belangrijkste vereisten van zo’n zorgwoning en zijn perfect geplaatst om raad te geven. Volgende week zitten we nog eens samen.” De gesprekken wierpen alvast eerste vruchten af. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kondigde eerder deze week sterke vereenvoudigingen voor kleinschalig zorgwonen aan. “Voor je ouders of je kind zorgen met een thuishulp moet bereikbaarder en betaalbaarder worden voor meer mensen. Het wordt een belangrijk deel van de ouderenzorg in de toekomst. Daarom gaan we de verplicht te doorlopen vergunningsprocedure afschaffen voor tijdelijke zorgunits of zorgwoningen en vervangen door een eenvoudig meldingssysteem. Daarnaast stappen we voor deze constructies af van de verplichte inschakeling van een architect. Daardoor vallen ook bijkomende kosten weg”, stelt de minister.

Care-Shelter

Het voorstel zou in de loop van 2021 in de praktijk worden omgezet. Goed nieuws dus ook voor De Backer en Ark-Shelter. “We wachten wel nog op het besluit. Dit is nog maar een voorstel van het Vlaams Parlement. Als het voorstel wordt goedgekeurd, komt dat onze werking zeker ten goede. De huidige wetgeving is veel te complex. We komen achter in Vlaanderen. In Nederland is er al anderhalf jaar een duidelijke wetgeving. Op gemeentelijk niveau kan wel al worden beslist of een bepaalde woning mag voorzien worden. Wij hebben daarom een nieuwe zaak opgericht.. Met Care-Shelter zullen we zorgunits verhuren. De gemeente weet zo meteen dat er een huurcontract aan de unit is gekoppeld. Dat impliceert dat de wooneenheid ooit terug weggaat. Zo kun je vergunningen per vijf jaar geven en eventueel verlengen, zolang de zorg blijft bestaan. Zo kun je misbruik tegengaan. Eind september gaan we helemaal van start”, besluit de ondernemer.

(TR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier