West-Vlaamse mode-ondernemers voeren actie in Brussel: “Weggejaagd maar punt gemaakt”

Donderdagnamiddag voerden vier mode-ondernemers actie aan het parlement en in de Wetstraat in Brussel. Ubbe Descamps van Brooklyn, Geert Vermeersch van Impuls Fashion, Geert Allemeersch van Giks Mode en Yves Dejonghe van Zilton rolden er spandoeken uit om hun vraag naar winkelen op afspraak vanaf december kracht bij te zetten. De Brusselse politie jaagde het viertal weg, maar toch zijn de ondernemers tevreden. “Het punt staat op de agenda van elke regering én we hebben politieke steun”, klinkt het.

© gf

In een videoboodschap richtte Kortrijkzaan Ubbe Descamps van modeketen Brooklyn zich begin deze week rechtstreeks tot premier Alexander De Croo (Open VLD). De druk op de kledingwinkels, die sinds 2 november volledig dicht zijn en enkel nog via de webshop kunnen verkopen, dreigt voor velen te groot te worden. Daarom vragen de ondernemers, samen met koepelorganisatie Mode Unie en zelfstandigenorganisatie Unizo, om winkelen op afspraak vanaf 1 december opnieuw mogelijk te maken.

Omdat er nog geen reactie vanuit de regering op de vraag van Ubbe Descamps kwam, trok hij samen met drie collega’s naar Brussel om er aan het parlement actie te voeren. Met spandoeken met daarop ‘Open de mode, red onze jobs’ wilde het viertal op een coronaveilige manier hun woorden kracht bijzetten. Alleen is het ontrollen van spandoeken in de neutrale zone vlak bij het parlement en de Wetstraat niet toegelaten. “In een mum van tijd kwamen vijf, zes politiecombi’s aangereden om ons er weg te jagen”, zegt Ubbe Descamps. “Veel machtsvertoon, nergens voor nodig.”

West-Vlaamse mode-ondernemers voeren actie in Brussel:
© gf

Toch zijn de modebazen tevreden over het verloop van hun actie. “We hebben ons punt kunnen maken en opnieuw bewustwording kunnen creëren. Niet alleen in de maatschappij maar ook in de politiek”, aldus Ubbe. “Zo gaf Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) al aan interesse te tonen, zonder daarbij garanties te kunnen geven. Ook politici van N-VA en Open VLD hebben onze boodschap absoluut begrepen. De vraag staat op de agenda van elke regering én we hebben politieke steun.”

Tot een ontmoeting of gesprek met premier De Croo kwam het niet, maar de mode-ondernemers verwachten wel dat er nu vaart gemaakt wordt. “Het is erg belangrijk om vanaf december opnieuw in onze winkels, mits afspraak, te kunnen verkopen. Er is geen tijd te verliezen, willen we ons jaar nog enigszins redden”, besluit Ubbe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.