West-Vlaamse marktkramers tellen af naar maandag

Hoe heropenen we vanaf maandag onze markten? Daar buigen de steden en gemeenten zich momenteel over. © Davy Coghe
Redactie KW

Vanaf maandag mogen de markten weer doorgaan. Overal in de provincie buigen de steden en gemeenten zich over hoe ze dit zullen organiseren, want een markt mag slechts 50 kramen tellen en er moet voldoende afstand tussen de kramen zijn. Een overzicht.

Ardooie

Vanaf donderdag 14 mei was er in Ardooie weer bedrijvigheid door enkele marktkramers aan de Albertzaal. Ze kregen de toestemming om op de parking hun waren weer aan de man te brengen. De zondagmarkt is er weer vanaf 24 mei.

Blankenberge

Volgende week maandag 18 mei vindt voor het eerst sinds twee maanden weer een markt plaats in Blankenberge. De stad is klaar om de marktkramers te ontvangen. “Wij hadden eigenlijk al voorbereidingen getroffen in functie van de eventuele terugkeer van de tweedeverblijvers. Zij zijn nu toch nog altijd niet welkom, maar het is al een stap vooruit dat we de marktkramers opnieuw mogen verwelkomen”, zegt schepen Benny Herpoel (N-VA). De wekelijkse markten op maandag en vrijdag zullen momenteel enkel uit 24 voedingskramen bestaan van vaste standhouders.

Het stadsbestuur hoopt vanaf 8 juni ook de andere abonnementhouders opnieuw te mogen verwelkomen in Blankenberge. “We zitten met het idee om bij een volgende versoepeling de markt uit te breiden naar de zijstraten van de Grote Markt zodat er voldoende ruimte is voor iedereen, dus ook voor de non-food.”

Geen markten in Bredene

De vraag welke marktkramer wanneer naar de markt in Bredene mag afzakken, zal zich de komende maanden niet stellen. Het gemeentebestuur verbiedt markten tot na de zomer. “We beschouwen markten en avondmarkten als massabijeenkomsten en vonden dat we die net als alle andere zomerevenementen moesten verbieden”, aldus burgemeester Steve Vandenberghe.

Wie op de markt in Bredene Duinen wil rondkuieren, zal hiermee nog even moeten wachten. Hoewel er vanaf volgende week markten onder voorwaarden mogen georganiseerd, blijven die in Bredene tot nader order verboden. “Vergeet niet dat hier in de zomer ook veel avondmarkten worden georganiseerd. Dat zijn echte publiekslokkers. De avondmarkten niet en de gewone markten wel laten doorgaan leek ons geen goed idee en niet rechtvaardig. In principe hadden we nog dinsdagmarkten kunnen toelaten van volgende week tot eind juni, maar dat leek ons niet praktisch of logisch. In september kan de Bredense markt dan weer van start gaan. Voor zover de veiligheidstoestand dat op dat moment toelaat natuurlijk.”

Diksmuide

In Diksmuide zal er opnieuw kunnen gemarkt worden. De eerste maandagmarkt vindt plaats op 18 mei en de eerste boerenmarkt op zaterdag 23 mei. De richtlijnen zijn dat marktkramers een mondmasker dragen en dat de bezoekers een vooraf uitgestippeld circulatieplan moeten volgen en afstand houden van andere bezoekers. Met het terug openen herleeft meteen ook Diksmuide een beetje meer.

Ieper

In Ieper wordt nagedacht om uit te wijken naar een andere locatie. “In de Leopold III-laan en Hoornwerk kan iedereen in één lange rij staan, is de rijweg breed genoeg en is er nog een wandelpad langs de vestingen”, klinkt het.

Groot Kortrijk

In Groot-Kortrijk zullen alle zes de markten opnieuw opstarten. De maandagmarkt in het centrum doet dat zelfs als eerste in België. Van de federale overheid mogen er niet meer dan 50 kramen staan, maar de maandagmarkt telt gewoonlijk tot 65 marktkramers. “Er werd na overleg met het marktcomité en de Onafhankelijke Orde van de West-Vlaamse Marktkramers (OOWVM) beslist om meteenbeurtrolsysteem te werken. Alle marktkramers krijgen wekelijks de vraag of ze aanwezig willen zijn op de eerstvolgende maandagmarkt. Als blijkt dat er meer dan 50 kandidaten zijn, zullen er kramen geschrapt worden tot er slechts 50 overblijven. Een kraam dat reeds op de beurtrol heeft gestaan, zal niet opnieuw op die beurtrol terecht komen tot alle andere marktkramers op hun beurt geschrapt werden voor één editie. Dat is een eerlijk systeem.”

Harelbeke

Voor Harelbeke zou de eerste donderdagmarkt op 21 mei vallen. Harelbeke herstart echter een week later op 28 mei. “Dat heeft zijn redenen”, aldus burgemeester Alain Top, bevoegd voor Veiligheid.

Langemark-Kortemark

Voor sommigen is het ook met een bang hart. Zoals Danny Priem, organisator van de markt in Langemark op woensdag en verantwoordelijke van de donderdagmarkt in Kortemark. “Ik ben haar mantelzorger voor mijn moeder en kan me niet permitteren om ziek te worden, want zij heeft niemand meer. Mijn vrouw is ook mantelzorger voor haar ouders.”

Hoe de marktverantwoordelijke deze grote opdracht heeft geregeld, lees je hier.

Maldegem

Burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) besliste dat de markt op maandag 18 mei kan doorgaan. “Er zijn 48 kramen die hun vaste plaats hebben op onze markt . Omdat de kramen nu verder uit elkaar moeten staan dan voor het begin van de coronacrisis geven wij de kramen meer ruimte door een deel van de kramen in Nieuwstraat die aansluit op de markt op te stellen.” Mocht het op bepaalde momenten te druk worden, zal de maandagmarkt tijdelijk worden afgesloten.

Middelkerke

In Middelkerke mikt het gemeentebestuur om van start te gaan met de wekelijkse donderdagmarkt op donderdag 28 mei. Er wordt nu in eerste instantie werk gemaakt van veilige werk- en bezoekomstandigheden. Ook de boerenmarkt op zaterdag op het Oudstrijdersplein zal opnieuw plaatsvinden. “We zijn opgelucht dat de markt opnieuw van start kan gaan”, stelt schepen voor Lokale Economie Natacha Lejaeghere. “Zoals de overheid ons opdraagt, stellen we nu een circulatieplan op. Zowel bezoekers als marktkramers moeten in optimale omstandigheden op de markt terecht kunnen, maar die uittekening vergt wat tijd en energie zodat meteen opstarten nu niet mogelijk is. Binnen twee weken hopelijk wel. Qua capaciteit zitten we goed, we kunnen een goed aanbod garanderen. Voor onze kleinere markten blijft alles hetzelfde. Westende en Sint-Pieters-Kapelle hoeven geen circulatieplan. Voor de zaterdagse boerenmarkt doen we dat waarschijnlijk wel.”

De wekelijkse markt in Middelkerke gaat mogelijk van start op 28 mei.
De wekelijkse markt in Middelkerke gaat mogelijk van start op 28 mei.© foto LC

Oostende

In Oostende buigt het stadsbestuur zich over de situatie. “Op donderdag is er op een normale marktdag ruimte voor 95 marktkramen, op zaterdag (groenten- en fruitmarkt) zijn dat er 30 en op zondag (bloemenmarkt) zijn dat er 2. We proberen nu te achterhalen of we, mits het garanderen van de veilige afstand tussen de marktkramen, hetzelfde aantal kramen kunnen behouden als op een normale marktdag.”

Oostrozebeke

In Oostrozebeke wou men vrijdag al heropstarten, maar daar stak gouverneur Carl Decaluwé een stokje voor.

Roeselare

Ook in Roeselare maken ze zich op om opnieuw te starten.

Veurne

De marktkramers in Veurne kunnen eindelijk een zucht van verlichting slaken: vanaf woensdag 20 mei kunnen ze hun activiteiten hervatten, maar wel onder strikte voorwaarden. Er is ook een heel circulatieplan.

Wevelgem, Moorsele en Gullegem

Op woensdag kan je naar de markt in Wevelgem, op donderdag in Moorsele en op vrijdag in Gullegem. Daar lees je hier alles over.

Ondoordacht of godsgeschenk?Bij de marktkramers zelf zijn de meningen verdeeld. De Onafhankelijke Orde van West-Vlaamse Marktkramers is niet te spreken over de manier waarop de markten moeten heropenen. “Dit plan is ondoordacht”, zegt erevoorzitter Dirk Vandamme uit Roeselare. Het is vooral de maatregel die het aantal kramen tot vijftig beperkt die de Onafhankelijke Orde van West-Vlaamse Marktkramers een doorn in het oog is. “Wie dit beslist heeft, kent de realiteit van de markt niet”, zegt Dirk Vandamme. “Je moet kijken naar de oppervlakte die beschikbaar is en dan per markt het toegelaten aantal kramen bepalen. Dat is toch logisch?

Toch halen vele zelfstandige marktkramers opgelucht adem dat ze weer perspectief hebben. Peter Lanckriet, de man achter De Echte Brugsche Lookworsten, noemt de beslissing zelfs een godsgeschenk. “Acht weken thuis zitten: het is lang voor iemand die zijn werk graag doet.”

Jan Meerschman is heel blij dat hij vanaf maandag weer naar de markt mag met zijn artisanale producten. “Wij zijn intussen in volle voorbereiding voor maandag”, vertelt hij. “Dat moet ook want zalm roken en klaarmaken voor verkoop vraagt veel tijd. Het moet piekfijn in orde zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier