West-Vlaamse labo’s cruciaal voor testen

foto Belga © belga
Laurens Kindt

De twee labo’s van multinational Eurofins in Brugge en Kortrijk spelen een sleutelrol in de strijd tegen het coronavirus. Niet alleen voor ons land, maar voor heel Europa is dat het geval. In de sport en op de luchthaven.

Alle COVID-testen van de ATP-tennistornooien in Europa worden in het Brugse labo van Jan Cordonnier verwerkt, net als de testen voor Spa-Francorchamps en een groot deel van de Nederlandse Eredivisie.

“Voor het voetbal gaat het drie keer per week om een honderdtal stalen, voor het tennis zijn dat honderd stalen per tornooi die we moeten verwerken”, zegt Jan Cordonnier.

Ook voor het vliegverkeer worden de laboratoria van Eurofins ingezet. Het veelbesproken mobiele labo dat op Zaventem zal geïnstalleerd worden, zal door Eurofins gebruikt worden.

“We hebben de nodige apparatuur daarvoor al aangekocht. Er zullen twee procedures zijn: een dringende en een niet-dringende. Voor de dringende gevallen is het opzet om 93 stalen per uur te kunnen verwerken. Binnen de drie uren moet het resultaat van de test bekend zijn. We zullen er van drie uur ‘s morgens tot middernacht aan de slag zijn. Voor de niet-dringende testen, die toch binnen de vierentwintig uren resultaat moeten hebben, verwachten we dat we zo’n 4.000 stalen per dag zullen verwerken”, zegt Jan Cordonnier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.