West-Vlaamse fietsenmakers doen gouden zaken

Bij Minerva in Ieper zien ze zelfs een verdrievoudiging van het aantal bestellingen ten opzichte van twee jaar geleden. (GF)
Bij Minerva in Ieper zien ze zelfs een verdrievoudiging van het aantal bestellingen ten opzichte van twee jaar geleden. (GF)
Redactie KW

Vorig jaar was er al een grote vraag naar fietsen en het ziet er naar uit dat het dit jaar niet anders wordt. Bij de West-Vlaamse fietsenmakers is het alle hens aan dek.

Een jaar geleden, toen bleek dat reizen of verre uitstapjes er niet meteen in zaten, sprongen mensen opnieuw massaal op de fiets, of kochten ze een nieuw exemplaar. De handelaars en fietsenmakers zagen de vraag spectaculair stijgen. Ook vandaag, met de lente op komst, blijkt de vraag groot. Zo groot zelfs, dat de leveranciers van onderdelen – veelal uit Azië – achterop hinken door de wereldwijde vraag, met serieuze tekorten als gevolg. Daardoor dreigen de wachttijden op te lopen, ook bij ons. “Het transport is zelfs meer dan vertienvoudigd, wat we nog nooit hebben meegemaakt”, weet Wendy Devuldere van Venturelli uit Hooglede. “We hebben tot 30 procent meer orders dan vorig jaar, en dat was al een heel ongewoon jaar.”

Ook bij Achielle uit Pittem klinkt een gelijkaardig geluid. Zij maken retrofietsen en zagen sinds vorig jaar het aantal bestellingen binnenlopen. “Het is echt alle hens aan dek nu”, aldus zaakvoerder Peter Oosterlinck. “Afgelopen winter konden we doorwerken, maar we klagen niet. Andere sectoren hebben het veel lastiger.”

Bij fietsenbouwer Minerva in Ieper hebben ze vorig jaar een stevige voorraad aangelegd. “We hebben er toen heel veel geproduceerd”, klinkt het. “Nu hebben we er zo’n 10.000 op stock. De vraag is gigantisch, zeker in vergelijking met 2019. Op twee jaar tijd is het aantal bestellingen verdrievoudigd. De keerzijde van de medaille is dat er veel stress bij komt kijken, maar we hebben alles onder controle.” Er is ook begrip bij dealers en klanten voor eventuele wachttijden.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.