West-Vlaamse Bedrijvencentra vieren 30-jarig bestaan

Redactie KW

In Hogeschool West-Vlaanderen in Kortrijk vierden de zeven West-Vlaamse Bedrijvencentra hun 30-jarig bestaan.

Begin de jaren ’80 zag de economische situatie er nogal belabberd uit: torenhoge inflatie gepaard met zwakke groeicijfers leidden tot een relatief hoge werkloosheid en maakten het voor kandidaat starters weinig aantrekkelijk de start te wagen. Naar het voorbeeld van initiatieven in Engeland en Nederland in dezelfde periode werden ook in West-Vlaanderen stappen ondernomen tot de oprichting van de zogenaamde ‘business centers’ of Bedrijvencentra: in een verzamelgebouw worden kantoren en/of loodsen aan kleine startende bedrijven ter beschikking gesteld. Terzelfdertijd maakt een gemeenschappelijk secretariaat het de starters mogelijk hun ding te doen zonder zich te veel te moeten bekommeren over alle problemen die te maken hebben met de huur of aankoop van vastgoed of een eigen secretaresse te moeten aanwerven.

Start in Kortrijk

De toenmalige Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij GOM West-Vlaanderen (thans Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM West-Vlaanderen) vatte de idee op om de privésector te betrekken bij het opzetten van bedrijvencentra. Zo werd in 1983 een piloot Bedrijvencentrum in het Kortrijkse opgericht. Een ervaren manager maakte er een succes van, zodat het concept in de daaropvolgende jaren werd uitgerold over heel West-Vlaanderen en zelfs over gans Vlaanderen. In West-Vlaanderen ontstonden op dezelfde wijze naast het Bedrijvencentrum Regio Kortrijk, Bedrijvencentra in Brugge, Roeselare, Oostende, Ieper, Veurne en Waregem.

Vaste waarde

“De West-Vlaamse Bedrijvencentra zijn in de voorbije decennia uitgegroeid tot een vaste waarde in het economische weefsel van West-Vlaanderen”, aldus Pol Huysentruyt, directeur van Bedrijvencentrum Kortrijk. “Door continue vernieuwing van het aanbod willen zij ook de komende jaren een belangrijke schakel zijn in de ondersteuning van startende ondernemers.”

(AXV-foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier