https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

West-Vlaamse bedrijven voelen vooral impact van eerste coronagolf

Bert Mons van Voka.©KURT DESPLENTER BELGA
Bert Mons van Voka.©KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

De impact van de coronacrisis was bij West-Vlaamse bedrijven hoofdzakelijk te voelen tijdens de eerste coronagolf en de daarbijhorende lockdown. Dat blijkt uit cijfers van ondernemersorganisatie Voka. Zowel in de omzet van West-Vlaamse bedrijven als in het aantal investeringen is de sterkste daling te zien tijdens het tweede kwartaal.

De coronacrisis heeft in de provincie West-Vlaanderen vooral tijdens de eerste golf een grote impact gehad op de bedrijven. Zo daalde de omzet in die bedrijven tijdens het tweede kwartaal met 22,5 procent tegenover datzelfde kwartaal in 2019. In het derde kwartaal bleef het omzetverlies beperkt tot 2,7 procent omdat de industrie zich herstelde. Vooral de eerste, totale lockdown zorgde dus voor een grote impact. Dat is ook te zien in het aantal investeringen van bedrijven binnen de provincie. Dat aantal daalde in het tweede kwartaal met 23,5 procent tegenover 2019. In het derde kwartaal ging het over een daling van 10 procent. In beide gevallen waren de dalingen nooit eerder zo groot. “In kwartaal drie was een gedeeltelijk herstel te merken. Tot nu toe zien we in het vierde kwartaal opnieuw een terugval maar die is veel minder diep dan voorheen”, zegt Bert Mons van Voka.

Relancebeleid

De helft van de West-Vlaamse bedrijven verwacht dat ook in 2021 investeringen zullen blijven dalen in vergelijking met een situatie zonder corona. Dat blijkt uit een enquête van Voka bij West-Vlaamse bedrijven. Een derde van de bevraagden verwacht ook dat de omzet zal blijven dalen.

Toch ziet 45 procent van de respondenten het positief in. Zij stellen in 2021 evenveel of meer te willen investeren dan gepland. Voka pleit daarbij voor een stevig relancebeleid waarbij wordt gewerkt aan een gezonde en gedeelde groei van minimum 2 procent.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten