Meer dan 500 West-Vlamingen uit de bedrijfswereld, de overheid, de politiek en de onderwijssector namen deel aan de West4Work arbeidsmarkt roadshow 2019 op de Brugse campus van hogeschool VIVES. West4Work is een neutraal platform voor al wie bekommerd is om de West-Vlaamse arbeidsmarkt, op initiatief van de VDAB en de POM West-Vlaanderen, dat het sociaaleconomisch beleid van de Provincie voert.

West-Vlaanderen telt van alle Belgische provincies de laagste werkloosheidsgraad en de hoogste werkzaamheidsgraad. "En toch staat die arbeidsmarkt onder druk, omdat de massale uitstroom van 55-plussers niet kan opgevangen worden. Tussen 2023 en 2028 zullen in West-Vlaanderen 76.856 oudere werknemers, die met pensioen gaan of niet meer professioneel actief zullen zijn, moeten vervangen worden", stelt professor Sarah Vansteenkiste (KU Leuven).

De prof verwijst naar de krapte op onze arbeidsmarkt. Vorig jaar waren er in onze provincie amper 3,1 niet werkende werkzoekenden per openstaande VDAB-vacature.

"Als ondernemingen de arbeidskrapte succesvol willen aanpakken, moeten ze op meerdere domeinen samenwerken", zegt gedeputeerde Jean de Bethune. "Niet alleen samenwerken met andere bedrijven, maar ook met de sociale economie om het potentieel van de kansengroepen beter te benutten. En met de onderwijssector via duaal leren. Bovendien kunnen bedrijven via opleidingen hun eigen mensen laten doorgroeien en zo een nieuwe instroom van laaggeschoolde arbeidskrachten mogelijk maken. Andere uitdagingen zijn leren omgaan met technologie, met toenemende diversiteit op de werkvloer en work life balance."

Meer dan 500 West-Vlamingen uit de bedrijfswereld, de overheid, de politiek en de onderwijssector namen deel aan de West4Work arbeidsmarkt roadshow 2019 op de Brugse campus van hogeschool VIVES. West4Work is een neutraal platform voor al wie bekommerd is om de West-Vlaamse arbeidsmarkt, op initiatief van de VDAB en de POM West-Vlaanderen, dat het sociaaleconomisch beleid van de Provincie voert.West-Vlaanderen telt van alle Belgische provincies de laagste werkloosheidsgraad en de hoogste werkzaamheidsgraad. "En toch staat die arbeidsmarkt onder druk, omdat de massale uitstroom van 55-plussers niet kan opgevangen worden. Tussen 2023 en 2028 zullen in West-Vlaanderen 76.856 oudere werknemers, die met pensioen gaan of niet meer professioneel actief zullen zijn, moeten vervangen worden", stelt professor Sarah Vansteenkiste (KU Leuven).De prof verwijst naar de krapte op onze arbeidsmarkt. Vorig jaar waren er in onze provincie amper 3,1 niet werkende werkzoekenden per openstaande VDAB-vacature."Als ondernemingen de arbeidskrapte succesvol willen aanpakken, moeten ze op meerdere domeinen samenwerken", zegt gedeputeerde Jean de Bethune. "Niet alleen samenwerken met andere bedrijven, maar ook met de sociale economie om het potentieel van de kansengroepen beter te benutten. En met de onderwijssector via duaal leren. Bovendien kunnen bedrijven via opleidingen hun eigen mensen laten doorgroeien en zo een nieuwe instroom van laaggeschoolde arbeidskrachten mogelijk maken. Andere uitdagingen zijn leren omgaan met technologie, met toenemende diversiteit op de werkvloer en work life balance."