West-Vlaamse arbeidsmarkt recht (voorlopig) de rug

Bert Mons © gf
Patrick Staudt

De coronacrisis heeft hard ingehakt op de economie en het sociale weefsel. Ondernemingen werden zwaar getroffen. Na 17 weken maakt Voka-Kamer van Koophandel West-Vlaanderen een eerste voorzichtige balans op en dat op basis van het aantal vacatures en de cijfers inzake tijdelijke werkloosheid. “Die cijfers stemmen ons voorzichtig positief”, aldus Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Bij het uitbreken van de coronacrisis kreeg het aantal vacatures vrijwel onmiddellijk een fikse dreun. De negatieve trend lijkt zich nu te herstellen. De laatste cijfers van juni tonen aan dat de West-Vlaamse bedrijven opnieuw meer vacatures aanmelden bij de VDAB. In juni was er zelfs een stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (3.991 ten opzichte van 3.750 vorig jaar).

“Deze cijfers stemmen ons voorzichtig positief”, aldus Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. “Ondernemingen lijken de draad weer op te pikken. Ze zijn er zich terdege van bewust dat menselijk kapitaal een essentieel element is en blijft om weer aan te knopen met de groei en de innovatiekracht die hen voor de uitbraak van het coronavirus kenmerkten.”

Tijdelijke werkloosheid

Ook de piek in tijdelijke werkloosheid lijkt voorbij. Het nut en vooral de noodzaak van de versoepelde maatregel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht heeft zijn nut bewezen. Dankzij deze maatregel konden heel wat ondernemingen vermijden dat er nu al in het personeelsbestand moest worden gesnoeid.

West-Vlaamse arbeidsmarkt recht (voorlopig) de rug

“In West-Vlaanderen zien we een herstel sinds mei. In juni is het aantal tijdelijk werklozen zelfs gehalveerd. Heel wat ondernemingen hoeven er zelfs helemaal geen beroep meer op te doen. Toch is voorzichtigheid geboden: ondertussen zitten we immers volop in de vakantiemaanden en vastgelegde vakantie primeert op eventuele werkloosheid. De tijdelijke werkloosheid door overmacht zal vanaf september niet meer zo toegankelijk zijn als tijdens de vorige maanden”, waarschuwt Bert Mons.

Relancemaatregelen

Daarom dringt Voka er bij de federale overheid uitdrukkelijk op aan dat de precieze spelregels inzake de regimes tijdelijke werkloosheid en eventuele overgangsmaatregelen die zullen gelden vanaf september snel duidelijk worden. “Daarnaast vragen we ook snel duidelijkheid over de relancemaatregelen van de verschillende overheden om onze economie weer op het goede spoor te zetten”, besluit Bert Mons.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.