Werkloosheid in Oostende duikt voor het eerst sinds 2008 onder de tien procent

© GLO
Redactie KW

In het Economisch Huis werden de cijfers van de tewerkstellingsprojecten voorgesteld. Sinds het najaar van 2016 werden 511 werkzoekenden met een migratieachtergrond naar een job gecoacht. Dit gebeurt door op maat gemaakte trajecten naar werk aan te bieden. “Zo zijn we geslaagd om de werkloosheid in Oostende terug te dringen”, klinkt het.

Sinds drie jaar werkt een multidisciplinair team aan het tewerkstellingsproject. Het team bestaat uit een logopedist, een pedagoog, een psycholoog… “Het zorgt ervoor dat we met een heleboel verschillende achtergronden en inzichten naar de mensen stappen“, zegt jobmarketeer Jan Polley.

In totaal werden 1.143 trajecten op maat opgesteld. 850 daarvan gingen richting werk, 293 richting een rijbewijs. In het Economisch Huis staat namelijk ook een rijsimulator, waar mensen hun praktijkexamen op kunnen oefenen. In totaal zijn 511 mensen vast aan het werk door de trajecten (80,3%).

Deze projecten worden grotendeels gefinancierd met Europese middelen. Er komt een vervolg op het project: dan zal de doelgroep uitgebreid worden naar andere groepen inwoners die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Voor de realisatie van de tewerkstellingstrajecten wordt er samengewerkt met partners zoals de VDAB, de onderwijsinstellingen en het Sociaal Huis.

“De werkloosheid is voor het eerst sinds 2008 terug onder de tien procent gedaald”, zegt bevoegd schepen Charlotte Verkeyn (N-VA). “We beseffen dat er nog veel werk aan de winkel is. De werkloosheidscijfers in Oostende blijven veel te hoog in vergelijking met andere Vlaamse steden.” Concreet is 9,5 procent van de Oostendse bevolking werkloos, met ongeveer zestig procent die zich “op een zeer lange afstand van de arbeidsmarkt bevindt”.

(GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier