West-Vlaamse maatwerkbedrijven kunnen aan aanwerven denken: 17 extra jobs voor specifieke doelgroepen

Onder meer de Kringloopwinkel in Heule kan dankzij de extra jobs nieuwe mensen met moeilijkheden op de reguliere arbeidsmarkt aanwerven. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Het sociaal akkoord in de zorg- en welzijnssector biedt ruimte voor bijna 60 extra jobs in de maatwerkbedrijven. Vooral West-Vlaanderen lijkt daarvan te profiteren met 17 nieuwe plaatsen voor doelgroepwerknemers. Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits (CD&V) kent de bijkomende plaatsen toe aan de bedrijven waar de nood aan groei het hoogst is. “De beschutte en sociale werkplaatsen zijn enorm belangrijk voor tewerkstelling voor mensen voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt groot is”, zegt ze.

De West-Vlaamse maatwerkbedrijven kunnen op zoek gaan naar nieuwe krachten. Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits (CD&V) heeft werkplaatsen voor bijna 60 nieuwe mensen toegekend, goed voor 50 voltijdse jobs over heel Vlaanderen. Met 17 nieuwe jobs krijgen de West-Vlaamse maatwerkbedrijven het meest extra ruimte. In Limburg gaat het om 10 plaatsen, in Antwerpen om 9 en in Oost-Vlaanderen om 8. Vlaams-Brabant krijgt er 6 jobs in maatwerkbedrijven bij.

Voor West-Vlaanderen gaat het concreet om 4 jobs in ‘t Veer in Menen, 4 bij OptimaT in Lichtervelde, 2 bij Leefbaar Wonen-Kringloopcentrum in Oostkamp en anderhalve functie in de sociale werkplaats in Poperinge. Ook de Kringloopwinkel in Heule, Waak in Kuurne en de Lochting vzw in Roeselare krijgen ruimte voor 1,5 nieuwe jobs. Het Kringloopcentrum Kust in Oostende tot slot kan ook één iemand extra aanwerven.

“Meer kansen”

Die extra ruimte is een gevolg van het sociaal akkoord in de zorg- en welzijnssector, dat eind maart werd afgesloten. In totaal wordt meer dan 26 miljoen euro geïnvesteerd in de maatwerksector, met naast extra jobs ook een koopkrachtverhoging en geld voor een betere werkbaarheid, duurzaamheid, kwaliteit en professionalisering.

“Maatwerkbedrijven, de vroegere beschutte en sociale werkplaatsen, zijn erg belangrijk voor de tewerkstelling van mensen met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt”, oppert minister Crevits. “Ik ben dan ook zeer tevreden om bijna 60 extra mensen in de maatwerkbedrijven een job te kunnen bieden. Zo creëren we meer arbeidskansen voor personen met een arbeidsbeperking en laten we de ondernemingen toe te blijven groeien en hun belangrijke rol voor onze economie te blijven spelen.”

Extra opleidingssteun

De maatwerkbedrijven moeten voor minister Crevits ook op de kar van innovatie en digitalisering kunnen springen. Daarvoor trekt Vlaanderen 12 miljoen euro uit, in twee projectoproepen voor meer opleiding en strategische transformatie en innovatie.

Op die manier worden bedrijven gestimuleerd om bijvoorbeeld nieuwe bedrijfsactiviteiten te zoeken, nieuwe samenwerkingen op te starten en productieprocessen te moderniseren. De extra opleidingssteun komt er omdat heel wat huidige vormingen en opleidingen door de voorbije lockdownperiodes tijdelijk stilgezet waren. De meeste opleidingstrajecten komen nu stilaan weer op gang, maar een inhaalbeweging is nodig. Het is de bedoeling dat met deze steun ook acties worden opgezet om levenslang leren te verankeren op de werkvloer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier